ŽELE IH SE RIJEŠITI

Rimljani žive u paničnom strahu od divljih svinja, no spas je na vidiku: ‘To će priroda sama riješiti...‘

Kako bi se uništila populacija veprova, duž 68 kilometara duge obilaznice u Rimu podignuta je i ograda

vepar u Rimu

 Alberto PIZZOLI/AFP

Talijansku prijestolnicu preplavile su divlje svinje, a rješenje za ovu problematičnu invaziju mogla bi, umjesto čovjeka, ponuditi sama priroda i to vraćanjem vukova na rubove grada, rekli su stručnjaci za The Times, a prenosi Business Insider.

Procjenjuje se kako bi na ulicama Rima moglo biti i nekoliko tisuća veprova, koji plaše građane i proždiru hrpe smeća na cestama. Lani je čopor njih okružio ženu na parkiralištu supermarketa u blizini Rima, zbog čega je ona u paničnom strahu bacila sve što je kupila na pod, a životinje su joj namirnice halapljivo - progutale.

Ali lokalno stanovništvo strahuje i od sve većeg broja slučajeva afričke svinjske kuge koja pogađa i domaće svinje, što predstavlja ozbiljnu prijetnju proizvodnji čuvenog talijanskog pršuta.

Kako bi uništio populaciju veprova, talijanski povjerenik za hitne slučajeve za afričku svinjsku kugu, Angelo Ferrari, rekao je kako je duž 68 kilometara duge obilaznice u Rimu podignuta ograda.

- Plan je da se sve životinje unutar obilaznice zaraze i uginu, čak i uz naše provođenje značajne depopulacije izvan grada - izjavio je.

I lovci u regiji Lazio oko Rima dobili su dodatne dozvole za lov kako bi se nastavio odstrel, a dužnosnici se nadaju kako bi 50.000 veprova moglo biti ubijeno.

S ovakvim planom ne slaže se Maurizio Gubbiotti, šef rimskih parkova i rezervata prirode.

- Vrlo je teško hermetički zatvoriti toliku obilaznicu - kaže on. I ekološki aktivisti osudili su ovakav pristup organiziranjem prosvjeda i rušenjem ograda.

No možda bi u borbi protiv veprova mogla pomoći sve veća populacija vukova u Italiji. Istraživači su, naime, 2013. pronašli prvi dokaz prisutnosti vuka u rezervatu Castel di Guido, unutar općine Rim, što je ujedno i prvi put da su ih ondje uopće vidjeli u više od jednoga stoljeća, izvijestilo je Europsko društvo za divljinu.

- Vukovi nam se sad vraćaju, viđamo ih na rubu Rima, a divlje svinje pomalo se povlače u šumovita područja. Tragovi ostataka vepra već se pojavljuju u izmetu vukova u prirodnom rezervatu Insugherata u blizini Rima, što je dokaz da oni već pridonose odstrelu. Ravnoteža dolazi - zaključio je Gubbiotti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:54