BRKATA SJENICA

Roda snimljena u dolini Neretve: ‘Da, često zimuju kod nas, kad padne temperatura, odu...‘

- Kako god bilo ostala ili pošla dalje želimo joj sretan put - stoji u objavi

Ilustracija

 Sergio Pitamitz/vw Pics/Sciencephoto/Profimedia

Premda ljudi, ako u ovo doba godine vide rodu u našim krajevima, odmah pomisle da s pticom nešto ne valja, to nije nužno tako. Da, određeni broj njih ostaje jer ne može letjeti, no nekada rode ostaju u našoj zemlji i preko zime. Put je predug, a osim toga, zime su tople, hrane ima, pa ne žele putovati.

Jedna takva roda koja je ostala u našoj zemlji snimljena je uz rijeku Neretvu. Na stranici Brkata sjenica objavljena je njena fotografija, ali informacije o tome gdje je životinja viđena.

- Danas malo prije podne vraćajući se s terena ugledao sam u daljini prema Prudu veću pticu. Zaustavljam se pogledam vidim roda, fotografiram, malo je predaleko, ali se lijepo vidi da se radi o rodi.

Zadnjih godina kao što smo već objavljivali rode zimuju u Neretvi do vrlo niskih temperatura kada odu južnije. Vjerojatno je i ova ptica na istom tragu (provjerit ćemo sljedećih dana) tako da bi mogla zimovati jer je vrijeme selidbe pri kraju. Kako god bilo ostala ili pošla dalje želimo joj sretan put - stoji u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:25