HIBRIDNA STOKA

Rokću lutajući razvalinama Fukushime: Znanstvenike šokirali radioaktivni križanci divljih i domaćih svinja

Genetskim istraživanjem utvrđeno je da su se divlje svinje parile s domaćim svinjama koje su pobjegle s lokalnih farmi
Ilustracija, divlja svinja
 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Japanski znanstvenici su tijekom istraživanja utjecaja radijacije na životinje otkrili da na području Fukushime obitavaju svinje koji su hibrid divljih i domaćih svinja, piše The Telegraph. Genetskim istraživanjem utvrđeno je da su se divlje svinje parile s domaćim svinjama koje su pobjegle s lokalnih farmi nakon potresa i tsunamija koji je 2011. pogodio Fukushimu.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Fukušima koristili su genetsko testiranje kako bi otkrili utjecaj radijacije na životinjski svijet, te su otkrili da nije došlo do genetskih mutacija kod divljih svinja, već da se one pare s domaćim svinjama.

"Biološka invazija" divljih svinja na Fukušimi dogodila se nakon što su se nastanile u napuštenim gradovima te su počele susretati domaće svinje koje su pobjegle s farmi koje su farmeri napustili nakon katastrofe.

Znanstvenici su analizirali genetske sekvence 338 divljih svinja prikupljenih u cijeloj regiji između 2006. i 2018. godine te su otkrili da je najmanje 18 svinja pokazalo takozvanu biološku invaziju gena domaćih svinja.

- Osamnaest svinja, fenotipski identificiranih kao divlje svinje, imalo je haplotip europske domaće svinje. Učestalosti ovog haplotipa ostale su stabilne od prvog otkrivanja 2015. godine. Ovaj rezultat dovodi do trajnog genetskog zagađenja populacija divljih svinja od domaćih svinja - navodi se u njihovoj studiji objavljenoj u časopisu "Zbornik Kraljevskog društva B".

Studija znanstvenika je otkrila da je od tada otkriveno više hibrida divljih i domaćih svinja na području van granica zračenja iz Fukušime te da se geni domaćih svinja pojavljuju u općoj populaciji divljih svinja.

Donovan Anderson, znanstvenik koji je sudjelovao u izvođenju studije, kazao je za The Telegraph da bi broj gena domaćih svinja sa svakom novom generacijom bio sve manji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:21