ČUDESNO MJESTO

Ronioci otkrili ‘Zonu zamki‘ punu morskih pasa, smještenu u blizini dubinskog vulkana

Predatori koji love mikronekton i jedni druge su jata tuna, velike dubokovodne ribe, kao što su šiljasti oreo i alfonsino

Ilustracija

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Dubokomorski ronioci otkrili su potpuno novi ekosustav 500 metara ispod površine vode u Indijskom oceanu, a pun je gladnih morskih pasa. Znanstvenici su opisali regiju — nazvanu "Zona zamki" i smještenu u blizini dubinskog vulkana Satho Rahaa na Maldivima — kao "oazu života" u "vrlo velikoj oceanskoj pustinji" gdje se jata riba i morskih pasa spuštaju kako bi se hranili morskim stvorenjima zvanim mikronekton, piše Klix.

Stvorenja se nazivaju mikronekton i klasificiraju se kao duga od dva do 20 centimetara, u rasponu od sitnih pa do većih organizama poput riba. Mikronekton se može kretati neovisno o oceanskim strujama; noću plivaju do površine oceana kako bi lovili plankton prije nego što u zoru zarone natrag u relativnu sigurnost dubina.

Ali u Zoni zamki, strme litice ispod površine oceana, fosilizirani grebeni i vulkansko kamenje, urotili su se da odvrate mikronekton od ronjenja dublje od 500 metara. Umjesto toga, njihovi se životi nalaze maratonu iz noćne more, dok ih u beskrajnoj utrci juri jato grabežljivih morskih pasa.

- Ovo ima sva obilježja izrazitog novog ekosustava. Zona zamki stvara oazu života na Maldivima i vrlo je vjerojatno da postoji i na drugim oceanskim otocima, kao i na obroncima kontinenata - rekao je u izjavi Alex Rogers, morski ekolog sa Sveučilišta Oxford.

Čudni novi ekosustav otkriven je u sklopu misije The Nekton Maldives, koja šalje podmornice na oko 1000 metara ispod površine oceana u blizini 20 prirodnih atola Maldiva kako bi sustavno istraživali i dokumentirali njihove uglavnom neistražene dubine. Satho Rahaa je podmorska planina opsega oko 15 nautičkih milja (28 kilometara), drevni ugašeni vulkan koji se tijekom svog formiranja iznenada uzdigao 1500 m s dna oceana.

Predatori koji love mikronekton i jedni druge tijekom vertikalne migracije su jata tuna, velike dubokovodne ribe, kao što su šiljasti oreo i alfonsino, kao i morski psi. Usmjerivši svjetla svoje podmornice Omega Seamaster II na mnoštvo riba, ronioci su uočili notorne tigraste morske pse, morske pse šestoškrge, morske pse pješčane tigraste, ribe pse, morske pse gutljare, morske pse čekićare, tu su bili i svilenkasti morski psi i rijetko viđeni bodljivaki morski psi.

Znanstvenici su snimili snimke oceanskih stvorenja, prikupili biološke uzorke i sonarom skenirali podvodnu topografiju regije.

- Prije smo dosta često promatrali morske pse u plićim vodama na Maldivima, ali po prvi put smo uspjeli dokumentirati ogromnu raznolikost morskih pasa u dubokom moru - ističe Shafiya Naeem, glavni direktor Maldivskog instituta za istraživanje mora, piše Live Science, prenosi Klix.

Znanstvenici vjeruju da detaljnim proučavanjem mračne regije mogu saznati kako je razvila svoj čudan, ali izdržljiv ekosustav i otkriti kako bolje očuvati mikronekton, čiji je planktonski izvor hrane ugrožen klimatskim promjenama. Opstanak mikronektona ključan je za Maldive, za koje je ribolov druga najveća gospodarska grana osim turizma. Ako se globalno zagrijavanje nastavi sadašnjim tempom, gotovo 80 posto Maldiva postat će nenastanjivo do 2050. godine, prema američkom geološkom istraživanju.

- Evolucijska povijest ove prekrasne nacije koraljnog atola zapisana je kao zapis o podlozi, naslagama i fauni dubina - rekao je u izjavi Hussain Rasheed Hassan, ministar okoliša za Maldive. Ova misija baca svjetlo o tome kako možemo koristiti znanost da preživimo kao nacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:38