DOBRE VIJESTI

Rusi potvrdili: Sibirski tigar i dalekoistočni leopard spašeni su od izumiranja!

Pozitivna dinamika povećanog broja velikih mački prisutna je zahvaljujući državnim programima
Sibirski tigar
 Jürgen Kosten/Imagebroker/Profimedia

SIbirski (Amurski) tigar i dalekoistočni leopard praktički su spašeni od potpunog nestanka. To je izjavio direktor amurske podružnice Svjetske fondacije za divlju prirodu Rusije Petar Osipov, piše Russia Beyond.

Kako je on istaknuo na Istočnom ekonomskom forumu, povećanju populacije grabežljivica iz porodice mačaka doprinijeli su državni programi razvoja nacionalnih parkova "Amurski tigar" i "Zemlja leoparda". Svoju je ulogu odigrao i rad organizacija za zaštitu prirode, dodao je Osipov.

"Sada su već ove za nas karakteristične vrste izbjegle opasnost. Broj tigrova se povećao. Prema podacima centra 'Amurski tigar', radi se o nekih 580 jedinki... Također je prešla kritične brojke još jedna grabežljivica, još jedna velika mačka – dalekoistočni leopard", rekao je predstavnik WWF-a.

On je istaknuo da sada predstoji zadatak vođenja evidencije kako bi se definitivno utvrdio točan broj jedinki.

Pozitivna dinamika povećanog broja velikih mački prisutna je zahvaljujući državnim programima, povećanju teritorija pod posebnom zaštitom, radu organizacija za zaštitu prirode i nacionalnih parkova. Na primjer, čitavo stanište dalekoistočnog leoparda u zemlji čini teritorij "Zemlje leoparda". U njoj živi oko 110 leoparda.

O tome da je pijretnja od nestanka izuzetno rijetkog dalekoistočnog leoparda praktički izbjegnuta govorio je na Istočnom ekonomskom forumu i specijalni predstavnik šefa države za pitanja zaštite prirode, ekologije i prometa Sergej Ivanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2021 23:48