LJUBIMCI

Ruski vladari obožavaju životinje... Uglavnom su to psi i mačke, ali Hruščov je birao drugačije

Najprije je imao medvjeda, o kojem je brigu vidio jedan agent KGB-a. Potom se sprijateljio s vranom koju je sam othranio
Putin i pas
 Maxim Shemetov/Afp/Profimedia

Većina je vladara i u carskom i u sovjetskom razdoblju imala pse za kućne ljubimce. No bilo je i iznimaka. Nikita Hruščov je, primjerice, u svojoj dači držao medvjeda, piše Russia Beyond.

Omiljena kobila Petra Velikog zvala se Lizetta i pratila ga je u mnogim bitkama Velikog sjevernog rata sa Švedskom (1700.-1721.).

Mali talijanski hrt po imenu Zemira bila je ljubimica Katarine Velike te je živjela u luksuzu. Kada je Zemira uginula, Katarina nekoliko dana nije izlazila iz svojih odaja.

Pametni pudl Nikolaja I. po imenu Hussar često je igrao ulogu osobnog carevog sluge. Kada je Nikolaj želio razgovarati s nekim, slao je Hussara. Pas bi zubima dovukao dotičnu osobu na audijenciju.

Od svih ruskih vladara najveći ljubitelj pasa bio je Aleksandar II. Najviše je volio irskog setara po imenu Milord, s kojim je šetao ulicama Sankt-Peterburga i Moskve. Srce Milorda je od tuge stalo kada je car otputovao u Pariz na Svjetsku izložbu 1867.

Aleksandar III. je bio jako tužan kada je njegov voljeni haski po imenu Kamčatka poginuo u nesreći na željezničkoj pruzi 1888. Istu tu nesreću su svi članovi carske obitelji preživjeli bez ijedne ogrebotine. Kasnije je car govorio: "Imam li bar jednog nesebičnog prijatelja? Nemam i ne mogu ga imati. A Kamčatka je bio upravo takav prijatelj."

Nikolaj II. je volio škotske ovčare. Kada je Vrani uginuo, car je tugovao dva mjeseca. Zatim je dobio novog ovčara po imenu Iman i primijetio da jako nalikuje na Vranog. Kada je i Iman uginuo, Nikolaj se više nikad nije tako vezao za pse.

Lenjin je imao puno pasa i mačaka, ali njihovih imena se više nitko ne sjeća, izuzev Ajdinog. Njihova zajednička fotografija je snimljena je 1922. godine.

Nizozemska kraljica Wilhelmina je poklonila Staljinu ženku kokera španijela. Milka je živjela još osam godina nakon Staljinove smrti.

U svojoj kući u Picundi (Abhazija) Nikita Hruščov se volio igrati s mladunčetom medvjeda o kojem se specijalno brinuo jedan časnik KGB-a. Kada je medvjed porastao, poslali su ga u zoološki vrt.

Nakon što se 1964. povukao iz politike, Hruščov je mnogo vremena provodio sa svojim njemačkim ovčarom Arbatom. Njegov drugi suputnik u šetnjama je bila vrana po imenu Kava, koju je Hruščov pronašao i sam odnjegovao.

Prilikom posjeta Indiji 1969. Dalaj Lama je Leonidu Brežnjevu poklonio mačku. Priča se da je Dalaj Lama savjetovao sovjetskom lideru da ne izlazi iz kuće ako se mačka bude čudno ponašala i vješala za njegovu odjeću. I kažu da je bio u pravu. Mačka Lama je tri puta "upozorila" Brežnjeva da ga vreba opasnost i spasila ga od sigurne smrti.

Mačak Dorofej je ljubimac obitelji bivšeg ruskog predsjednika (2008.-2012.) i aktualnog premijera Dmitrija Medvedeva. Medvedevi imaju i dva setera, Džoli i Daniela. Pretpostavljalo se da će Svetlana Medvedeva izabrati jednog, ali ona je odlučila da dva psa neće biti naodmet.

Labrador po imenu Koni je bio kraj Putina 14 godina te je doživio da njegov vlasnik postane predsjednik Rusije 2000. godine. Prilikom posjeta Bugarskoj 2010. godine Putinu su poklonili ovčara po imenu Jorgo. Ime se Putinu nije svidjelo, i ponudio je sunarodnjacima da mu pomognu oko odabira drugog imena. Pas se otad zove Bafi, po prijedlogu petogodišnjeg Dime Sokolova.

Guverner japanske prefekture Akita Norihisa Satake poklonio je Putinu štene akite kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Rusija pružila sjeveroistočnoj regiji Japana kada ju je u ožujku 2011. godine pogodio potres. Putin je psu dao ime Jume, što na japanskom znači "san", a zauzvrat je guverneru poklonio sibirskog mačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39