OPASNOST

S crne točke planinarskih staza HGSS-ovci spasili retrivera. Njegov vlasnik ih je nazvao u panici

Psa su izvukli na nosilima, a potom su ga počeli hladiti vodom i pustili ga da se dobro odmori
Spašavanje psa
 Facebook HGSS Zadar

Zadarski HGSS u subotu je spasio još jedan život. Na području Tomića, na granici Nacionalnog parka Paklenica, jedan je planinar u panici shvatio kako njegov pas Ringo zbog umora i vrućine ne može hodati. Odmah je, u strahu za njegov život, pozvao pomoć.

Tomići su Gorskoj službi poznati kao crna točka planinarskih staza. Tu su HGSS-ovci od 2017. do 2019. imali 19 akcija s više od 50 spašenih osoba. Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nisu ni znali kada je u pitanju spašavanje odjednom je postala najčešća točka spašavanja HGSS-a u Paklenici, napisali su na društvenim mrežama.

Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da ne moraju zatvoriti stazu, primijetili su da je upravo ta staza prikazana na turističkom zemljovidu na naslovnici. Nakon što su u suradnji s upravom NP i izdavačem makli stazu s naslovnice zemljovida i akcije su prestale. Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nisu spašavali hrvatske državljane. U 2020. akcije su prestale. Međutim, to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih.

- U subotu smo eto ponovo spašavali na Tomićima i to jednog zlatnog retrivera. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan i član HGSS Zadar i jedan član HGSS Ogulin mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje - napisali su na Facebooku.

Poznati su oni po spašavanju pasa. Tako su, recimo, 2010. spašavali su zlatnu retrivericu na Ugljanu, 2020. nosili su jednog psa pasmine leonberger u Maloj Paklenici, pomogli su izvući s litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli su iz jama jer su bili bačeni ili su slučajno upali, izvlačili ih iz potoka, šahtova… Osim pasa, spašavali su mačke, ovce, koze, svinje, zmije i brojne ptice.

- Ovim putem još jednom upozoravamo vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju ovih dana. Prilagodite aktivnosti navikama i mogućnostima vašeg kućnog ljubimca. Krški teren Velebita izuzetno je zahtjevan za sve koji na njega nisu navikli - zaključili su zadarski HGSS-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 16:52