DOLIJAO

Serijski kradljivac životinja: Odnio je doma dva majmuna, pustio leoparda, htio ukrasti ribice...

Sve je priznao, a policiji je rekao i da će, čim ga puste, odmah nastaviti s lopovlukom

Tamarin, ilustracija

 Eric Gevaert/Panthermedia/Profimedia

Kad su iz svojih nastambi u ZOO vrtu u Dallasu nestala dva majmuna, istražitelji su bili zbunjeni. Istina, dogodi se ponekad da životinje pobjegnu, ali da baš prerežu žicu nastambe i daju se u bijeg, to još nismo doživjeli. Sjetili su se kako, kad je u siječnju iz svojeg doma u tom istom ZOO nestala leopardica Nova, isto tako je bila prerezana žica. Znamo da su životinje pametne, vješte, neke od njih imaju ruke poput naših i mogle bi koristiti alate, a uz to mrze biti zatvorene u ZOO vrtovima, no istražitelji su posumnjali u pomoć izvana. Vanjski prijatelj, mogli bismo ga tako nazvati.

Bili su u pravu. Objavili su kako su uhitili 24-godišnjeg Daviona Irvina i to nakon sumnjivog ponašanja u - akvariju. Tamo se raspitivao o životinjama koje žive u tom prostoru, o brizi za njih i neobičnim detaljima, pa su iz te institucije pozvali policiju. Njima je Irvin već bio sumnjiv nakon što su pronašli majmune, tako da su ga odmah uhitili.

On je odmah sve priznao: da je ukrao dva tamarina, ukrcao se s njima na javni prijevoz i odveo ih u svoju vikendicu van grada. Policija je Bellu i Finna, kako se zovu, tamo pronašla nakon anonimne dojave građana. Kuća, u kojoj su pronašli još i mačke te golubove, pripada crkvi, a premda nisu bili sigurni tko tamo živi, susjedi su opisali muškarca kojeg su viđali kako povremeno dolazi. Majmuni su bili sasvim dobro: nije im smetala vožnja, novi životni prostor, kao ni cimeri.

Zašto je Irvin izveo ovako suludu i krajnje amatersku krađu? Kaže da je to stoga što on jako voli životinje, pa je smatrao da je to dovoljno opravdanje da ih stavi pod kaput i odnese doma. Također je dodao da će, kad ga puste iz zatvora, nastaviti s krađama. Nije se nimalo pokajao i neće ga u naumu zaustaviti ni optužbe za krađu i šest točaka optužnice koje se odnose na okrutnost prema životinjama - tri po svakom majmunu. Na teret mu stavljaju i puštanje Nove, ali ono što ih je šokiralo je njegovo priznanje vezano za leoparda: rekao je kako je i nju htio odvesti sa sobom, ali na kraju je ipak odustao od te ideje. Putnici u javnom gradskom prijevozu sigurno mu ne bi bili zahvalni da je u vlak ušetao s leopardom, ali s druge strane, ušetao je s dva majmuna i nitko ništa nije vidio, pa je moguće da bi i ovo prošlo neprimijećeno.

Ono za što Irvin neće biti kažnjen je rezanje ograde na nastambi hanumanovih langura. Iako je napravio otvor, nijedan majmun nije pobjegao. Osim toga, utvrđeno je kako on nije povezan sa sumnjivom smrću bjeloglavih supova koja se dogodila u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:36