ČUDA PRIRODE

Sipe su fascinantna stvorenja, evo nekih nevjerojatnih činjenica o njima

Krakovi su joj na glavi i ima ih deset: dva su tu da bi joj omogućila ulov i oni su duži od ostalih

Sipa

 Georgette Douwma/Sciencephoto/Profimedia

Sipa je čudesno stvorenje. Ima tri srca: dva dovode kisik iz škrga, a treće je tu da dovede krv u tkivo. Oduvijek ih se zbog neobično izgleda smatralo mističnim stvorenjem, jer im u moru samo lignje liče, nitko više.

O tome da su joj predci mekušci govori kost koja se nalazi u njenom tijelu, a naziva se sipovina. Krakovi su joj na glavi i ima ih deset: dva su tu da bi joj omogućila ulov i oni su duži od ostalih. U vrijeme kada nisu aktivni nalaze se smotani i to u vrećici koja se ovoj životinji nalazi ispod očiju. No, nevjerojatna je brzina kojom oni iz vrećice izlijeću van i obaraju se na žrtvu. Ta žrtva su razne ribe i rakovi, kao i brojna manja stvorenja. Sipa nije izbirljiva, važno joj je da jede, a do plijena lako dolazi, jer se njena koža prilagođava teksturi okoline, pa postane neprimjetna.

Neobičan je način na koji se kreće - za to se služi lijevkom, koji prema naprijed štrca mlazove vode. Kad bježi od predatora, izbacuje posebnu vrstu crnila, koja je neprozirna i omogućava joj da pobjegne na sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:35