PRAVI ROMAN

Sjećate se umirovljenice koja je kažnjena jer je hranila mačke? Iz Grada šute, ali susjedi su rječiti

Razgovor je trajao više od dva sata i nekoliko puta eskalirao preko svake granice dobrog ukusa i pristojnosti

Ilustracija

 Rami Al Sayed/Afp

Priča o 70-godišnjoj gospođi Nevenki iz Pule, koja je kažnjena jer je hranila napuštene mačke, zgrozila je cijelu zemlju. Gradonačelniku Filipu Zoričiću odmah smo poslali mail s pitanjima o tom slučaju, no na njega nismo dobili odgovor. Premda smo tijekom utorka pokušavali dobiti nekoga u odnosima s javnošću tog grada, nitko nam nije dizao slušalicu.

No, u redakciju Istra24 javila se Mia Šimić, Nevenkina susjeda iz zgrade preko puta, koja tvrdi da je cijela "priča izokrenuta" i da u kvartu nema nikakvih problema s mačkama, već s galebovima koji se okupljaju oko zgrada.

"Djeca i bebe ne spavaju noćima i bude se kada galebovi čekaju ručak (čak i u 1 ili 3 sata u noći). Odjeću sušimo unutra, jer je svaka "mašina" uprljana izmetom galebova. A psovke koje ova jadna "bakica" upućuje susjedima koji ne žele pored kuće imati hranilište za galebove vjerojatno ne bi uputili najgorem neprijatelju. Dvije godine je molimo da prestane hraniti galebove. Susjedi radi maltretiranja ove "bakice" imaju narušenu kvalitetu života i simptome PTSP-a. "Bakici" smo više puta nudili pomoć za mace, uz uvjet da prestane s hranjenjem galebova. Odbila je uz široku lepezu psovki" napisala je Mia u e-mailu novinarima, dodajući kako je ona jedna od 15-ak, 20-ak ogorčenih stanara.

Stoga su se novinari dogovorili za sastanak pred zgradom, uz napomenu da pozove i sve druge susjede koji imaju problem.

Na sastanak su se, uz njezine roditelje, pojavili slijedeći: predstavnik stanara Denis Doblanović i njegova supruga, dvije susjede koje se nisu htjele predstaviti te kasnije u prolazu i Gojko Nešković, prvi Nevenkin susjed. Na sastanak je došla i pozvana predsjednica udruge Ruka šapi Sanja Čubrilo, a potom im se pridružila i sama "okrivljenica" Nevenka.

Razgovor među susjedima trajao je više od dva sata i nekoliko puta eskalirao preko svake granice dobrog ukusa i pristojnosti: dijelile su se uvrede, dijagnoze, psovke, ulazilo jedan drugome u obiteljske i intimne stvari.

Ukratko, sukus svega je da susjedi koji su se pojavili na sastanku smatraju da je Nevenka kriva što se oko zgrade skupljaju galebovi koji im remete mir, s tim da oni nekima tek smetaju, a nekim, poput Mije, ne daju živjeti.

Isto tako dio njih s mačkama nema problema i smatraju da mogu ostati oko zgrade, dio ih se želi pošto poto riješiti.

- Čak dvije godine traje ova tortura. Ja dvije godine ne spavam jer ta "jadna bakica" hrani galebove koji nam ne daju mira, tvrdi Mia dodajući kako gospođa Nevenka "svjesno obmanjuje i laže". Uz napomenu da dobro procjenjuje ljude dodaje da je problem s galebovima tako velik da cijelo susjedstvo ne spava.

- Susjedova beba budi se u ritmu hranjenja galebova, ja noćima ne spavam. Odlazim na bolovanje jer sam iscrpljena, plačem... Preko vikenda odlazim spavati kod roditelja, a po ljeti na Fratarski kako bih se naspavala, tvrdi naša sugovornica koja nam je proslijedila i fotografije ostataka piletine po travnjaku oko zgrade i snimke galebova koji stvaraju buku, a koje prilažemo u ovom tekstu.

Na naš upit ima li koju fotografiju gdje se vidi da ih hrani baš gospođa Nevenka i da je ona glavni krivac za probleme, dodaje da nema jer se bojala snimati.

" Drugi neće govoriti protiv nje jer se boje, ona je opasna, svima prijeti", tvrdi nam Šimić, ponavljajući da nema ništa protiv mačaka te i sama ima udomljene dvije mace, jednu u stanu, a drugu na poslu gdje radi.

- Galebovi krešte po cijele dane i noći jer znaju da će ovdje dobiti hrane, gospođi sam ponudila pomoć, no ona ju ne prihvaća. Kada sam vidjela da se s njom ne može razgovarati počela sam zvati komunalne redare i policiju. Policajci su rekli da oni ne mogu ništa, a komunalci da je moraju uhvatiti na djelu. Napokon su došli u siječnju i kaznili je. U tom je trenutku hranila mačke, ali ja nikada nisam zvala radi toga što hrani mačke već što hranu baca galebovima, priča u dahu Mia, koje je nekoliko puta bila toliko uzrujana da se rasplakala.

Na upit ima li ikakav pisani trag o tome kome se u dvije godine obraćala za pomoć, veli kako nema te da je sve činila "telefonski".

Predstavnik stanara iz sporne zgrade uvjerava da je Nevenkina ljubav prema životinjama prešla u opsesiju i da se oko zgrade skupilo previše mačaka koje svima smetaju. I on, tvrdi, voli životinje, imao je psa, ali je supruga alergična na mačke i sve joj to smeta.

- Poručite ovako Borisu Miletiću, Dušici Radojčić i svima da su budale jer su galebovi u grad došli radi Kaštijuna. Da nema galebova ne bi mi sada imali problema, uzrujano viče Doblanović.

U pokušaju da smiri situaciju i dođe se do nekog rješenja, Čubrilo ispred zgrade poziva Nevenku. Nakon što je ona sve optužbe da hrani galebove ponovo odbacila kao lažne, situacija nanovo eskalira pa se sustanari časte psovkama i optužbama. Nitko ne štedi nikoga.

U jeku rasprave Nevenka priznaje da je prije dvije godine bacala ponekad hranu i galebovima, ali da je to činila i još jedna susjeda sa četvrtog kata. Ovo potvrđuju i ostali stanari, navodeći da se ta susjeda ipak nakon upozorenja urazumila, a Nevenka nastavila.

- Otkako su me upozorili iz udruge koja mi donosi hranu za mačke, to više nisam radila. A galebovi k‘o galebovi, okupljaju se gdje vide da je hrana, da ima smeća... pa evo na igralištu škole Kaštanjer krcato je galebova, zar sam i za njih ja kriva, hoće li i školu prijaviti komunalnim redarima, pita Nevenka koja, kako veli, ne želi odustati od hranjenja mačaka.

Dodaje da susjedu nikada nije prozvala ni optuživala osobno, no da se "gospodična sada sama razotkrila", a da je na nju sumnjala jer je sišla i smijala se kada joj je komunalni redar napisao kaznu.

- Da, istina, mačaka ima puno. Zato sam i pozvala ljude da ih udome, a ja pitam moju susjedu koja me prijavila zašto je, ako joj ne smetaju mačke, dvije godine uporno prolijevala zdjelice s vodom koje sam ostavljala oko zgrade. Ne s hranom, s vodom i to za one ljetne žege lani. Za to sam je policiji prijavila. Možete li vjerovati da je ona čak nekakv gips sipala u vodu?, tvrdi nam Nevenka.

Mia priznaje da je ona ta koja je pozvala komunalce, ali i da je prolijevala zdjelice s vodom koja je gospođa Nevenka puštala kako bi je "naučila pameti". No odmah potom dodaje: "Ali mačke ni u jednom trenutku nisu bile žedne, ja sam im stavljala druge zdjelice kod nas".

- Pa čemu samo prijetnje, kazne. Ajmo se svi okupiti, probati dio maca udomiti, sterilizirati ove nove, a ja ću one koje preostanu i dalje hraniti, kao i do sada, bez da ostavljam smeće, zaključuje Nevenka koja je sastanak na kraju napustila poprilično uzrujana jer joj, kako veli, nije cilj biti priča već da se ovakve kazne više nikada ne ponove.

Glas razuma u nadglašavanju susjeda pokušala je biti Sanja Čubrilo dajući prijedlog da se mačke, koje to sada nisu, steriliziraju, a da dio posla oko hvatanja na sebe preuzme upravo Mia, te da se u kvartu postave posebne kućice za hranjenje mačaka, a u kojima je hrana nedostupna galebovima.

- Gospođa nam se prije dvije, tri godine obratila za pomoć kada je tu netko ostavio bolesne mačiće koje smo zajednički liječili. Velik dio maca, oko desetak, smo sterilizirali i kastrirali, a gospođa je preuzela obvezu hraniti ih pa joj mi, jednom mjesečnom, donosimo hranu. Tada je ona povremeno ostatke hrane bacala i galebovima, ali nakon upozorenja to više nije činila. Kada bismo došli okoliš je bio uredan i bez ostataka hrane, veli nam Čubrilo.

Napominje da su je uputili da hranu ostavlja blizu stepeništa, u grmu, ne ostavlja ostatke upravo kako ne bi bilo problema s galebovima, a da se toga, koliko znaju, i pridržavala.

- Naša će udruga na sebe preuzeti sav trošak sterilizacije preostalih maca kako bi mačja populacija prestala rasti, a Nevenka mora obećati da više neće hraniti galebove, kazala je Sanja, na što je ona ponovo replicirala "kako to ne čini i da su galebovi na ovim krovovima desetljećima", a da ona nije za to kriva.

Cijelu situaciju pokušao je smiriti prvi Nevenkin susjed koji se zaustavio ispred zgrade vidjevši gužvu. Gojko je rekao da nema problema s mačkama već s galebovima koji su i nuspojava hrane koja se nalazi oko zgrade.

- Živim ovdje i ne želim se svađati, ne pričati s pola stanara, nije Nevenka naš neprijatelj. Galebovi dolaze, puno ih je, bude nas rano ujutro, ali oni su problem po cijelom starom gradu, kazao je Gojko dodajući da su mu i dalje veći problem neodgovorni žitelji kvarta koji ovuda šeću svoje pse i ne skupljaju izmet pa se svako toliko ugazi u nešto.

Rajko Darda, predstavnik stanara susjedne zgrade u kojoj živi Mia bio je najavljen na sastanku, ali nije došao, stoga su ga novinari nazvali. Rekao im je da jedino rješenje vidi u tome da se gospođi Nevenki zabrani hranjenje mačaka jer se tada oko zgrada skupljaju i galebovi koji su "bučni, prljaju veš", a mačke, tvrdi, grebu krovove automobila. Galebovi, kako nam potvrđuje, najviše smetaju stanarki Šimić jer se "okupljaju na ćošku gdje je njezin stan".

- Neka gospođa prestane hraniti mačke i gotovo, takav je zakon, nema hranjenja životinja na otvorenom, odlučan je Rajko.

Na upit što će se dogoditi s mačkama ako ih se prestane hraniti, i mogu li pronaći kompromis, nije pokazao dobru volju za dogovorom te ustvrdio da će otići kod šefa u socijalno i pitati zašto gospođa Nevenka uopće dobiva socijalnu pomoć kada je "12 godina mlađa od njega".

Na našu opasku da to nema nikakve veze ni sa galebovima ni mačkama poručio je "Ženska glavo, pričaš gluposti"!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:10