ZANIMLJIVA IDEJA

Skupina građana poslala dopis HNB-u: ‘Umjesto kune, stavite našu pasminu na kovanicu eura‘

Smatraju kako bi tako našoj zemlji priskrbili mnogo simpatija među građanima EU
 -/Panthermedia/Profimedia

Skupina građana na čelu s književnicom Alidom Bremer, poslala je dopis Hrvatskoj narodnoj banci tražeći da na kovanicu jednog eura stave - dalmatinera. Kako su pojasnili u pismu upućenom Komisiji za novac, s obzirom da je došlo do promjene zbog afere kojoj svjedočimo zadnjih dana, možda je bolje da se na euro ne stavi kuna nego naša autohtona pasmina.

- Uvjerenja smo da je pas dalmatinac iz puno razloga prepoznatljiv i zanimljiv znak, što nije zanemarivo ni kad razmišljamo o turizmu kao važnoj grani gospodarstva, a koja ovisi i o autentičnim i snažnim simbolima.

Dalmatinac je međunarodno priznata autohtona hrvatska pasmina, trgovci i poklisari slavne Dubrovačke Republike, tog velikog uzora i primjera dobre vladavine, poklanjali su ih kao diplomatski dar i znak dobre volje po cijelom svijetu. Na skulpturama i slikama dubrovačkih umjetnika iz ranijih stoljeća može se vidjeti motiv psa dalmatinca, što ga čini i vrijednim dijelom hrvatske kulturne baštine - stoji u dopisu.

Potpisnici, njih gotovo 300, smatraju da je ovaj pas izrazito simpatičan, te da bi kovanica s njegovim likom naišla na simpatije mnogih građana Unije.

- Budući da je problem s izborom kovanice s kunom dosegao veliku međunarodnu vidljivost, smatramo da se nastala šteta reputaciji Republike Hrvatske u procesu izbora hrvatskih kovanica može jednostavno otkloniti promjenom motiva na kovanici.

Hrvatska kovaonica novca već je 2021. izradila prve srebrnjake i zlatnike s likom psa dalmatinca, tako da ova ideja i nije toliko neobična, a mi se nadamo da je uvjerljiva i da će se i Vama svidjeti - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:30