LIFE LYNX

Slavko je konačno dolijao: Ulovljen ris kojeg smo do sada vidjeli samo na snimkama

On će telemetrijsku ogrlicu nositi sljedećih godinu dana, tijekom kojih će se prikupiti važna saznanja o njegovom kretanju

Ris Slavko

 Life Lynx

Iz projekta LIFE Lynx - hrvatski terenski blog objavili su kako se oni ljetos nisu kupali i sunčali, nego su - lovili risa. I to ne bilo kojeg, nego točno određenog. Imali su, mora se dodati, i veoma dobar razlog za to.

Nisu se oni bavili lovom koji uključuje ubijanje životinje, nego su odlučili da je vrijeme da ris Slavko konačno dobije telemetrijsku ogrlicu. Ulovili su ga krajem srpnja na području lovišta Ričićko bilo i ukrasili ga ogrlicom koja će im dati važne podatke o njemu,

- Ovaj macan nam je poznat još od prosinca 2021. godine, otkad ga pratimo pomoću fotozamki. Tada smo ga nazvali Slavko i možemo potvrditi da mu ime i uživo pristaje. Krajem kolovoza stigli su i prvi podaci sa Slavkove ogrlice koji pokazuju kako se tijekom 40 dana kretao na području površine oko 90 kilometara kvadratnih.

Slavko će telemetrijsku ogrlicu nositi sljedećih godinu dana, tijekom kojih ćemo prikupiti važna saznanja o kretanju i aktivnosti, međusobnoj interakciji jedinki, korištenju prostora i ostalim segmentima života ove točkaste vrste - objavili su iz projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:30