SREĆA

Slavna Cher pomogla Kavaanu, pa mu nakon 35 godina konačno dolaze bolji dani

 Aamir Qureshi

Kaavan, poznatiji kao najosamljeniji slon na svijetu, napokon može odahnuti. Nakon 35 godina patnje koje su mu donijele depresiju, ožiljke i pretilost, odlazi u bolji život, u Kambodžu, a sve zahvaljujući predanosti volontera i američke pop-ikone Cher.
Kaavan ne bi završio u zoološkom vrtu Marghuzar u Islamabadu da nije bilo jednog bolivudskog filma, hirova jedne djevojčice i dovitljive diplomacije.

image
Farooq Naeem


Djevojčica se zvala Zain Zia, kći tadašnjeg pakistanskog vojnog vladara Ziaula Haqa. Nakon što je pogledala film "Slonovi moji prijatelji", zaljubila se, a zatim, kako je ispričala BBC-ju, pogledala u nebo i uputila "onom gore" iduću molitvu.


"Dragi Bože, daj mi slona da mi bude prijatelj." Molitvu joj je uslišao - otac. Jednog ju je dana, kad se spremala za školu, odveo u dvorište. Tamo je ispred njega stajao mali, godinu dana star slon - Kaavan. Inzistirala je da slonić živi s njima, no otac se nije dao umoliti. Slon pripada vlastima i mora u zoološki vrt.

image
Farooq Naeem


No, kako je Kaavan uopće završio u njihovu dvorištu? Kao beba živio je na Šri Lanci, u utočištu za slonove siročad. Vlasti su ga navodne poklonile Pakistanu u znak zahvalnosti jer je podržao njihovu vojsku u jeku pobunjeništva. Ni dan danas se ne zna je li to doista bio pravi razlog. Niti je li on bio siroče.


Kako god bilo, 1985. završio je u Islamabadu. Blago rečeno, zoološki vrt je bio katastrofa. Životinje su se iznajmljivale lokalnim moćnicima za zabave, u njemu nije bila veterinarske službe ni lijekova, a Kaavan je bio tamošnja zvijezda. Uz ogradu je pozdravljao mnoštvo i surlom skupljao novac koji bi, nakon što bi ga podboli željeznom kukom, dao "gospodaru". Noću bi lunjao pod goloj površini veličine pola nogometnog terena s betonskom nastambom. No, barem nije bio sam... Od 1990. s njim je živjela slonica Saheli.

No, u jednom je trenutku sve potonulo.

image
Aamir Qureshi

Iako je agresivnost pokazivao još ranije, potpuno je zabrazdio kad je ona 2012. umrla, navodno od infarkta (a zapravo od sepse). Postao je još agresivniji, bio je u lancima, udarao je glavom, indiferentan i bolestan. I pretio. No, vrt se nije želio odreći zvijezde, sve dok se nisu uključili volonteri i Cher, suosnivačica organizacije Free the Wild. Pokrenuli su sudsku bitku i naposljetku je odlučeno da se Kaavana pusti i prebaci u Kambodžu.

image
Aamir Qureshi


No, to nije bio lak zadatak - bio je agresivan i pretio. No, dogodilo se "čudo". Psihički potpuno uništen slon, počeo je reagirati na pjevanje dr. Amira Khalila iz organizacije Four Paws International. Malo pomalo postao je blag - jeo bi mu iz ruke, grlio ga surlom. Ubrzo je veselo ušao za njim u kavez za transport, kojim će ga prevesti do prostranog utočišta za životinje Kulen-Promtep. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2020 16:31