MUČNA BORBA

Slonovi masovno umiru, a ono što je dovelo do toga moglo bi se ponoviti: ‘Bit će to preživljavanje najjačih‘

Uprava za upravljanje parkovima i divljinom Zimbabvea (Zimparks) potvrdila je smrt životinja u parku

Ilustracija

 Lost Horizon Images/Imagesource/Profimedia

Najmanje 160 slonova umrlo je zbog suše koja je pogodila Zimbabve, a budući da će se vruće i suho vrijeme vjerojatno nastaviti, aktivisti strahuju da bi moglo biti još smrti.

Slonovi su preminuli između kolovoza i prosinca prošle godine u nacionalnom parku Hwange, koji je dom ugroženim slonovima, bivolima, lavovima, gepardima, žirafama i drugim vrstama. Najmanje šest drugih slonova nedavno je otkriveno mrtvo izvan parka u sumnjivim slučajevima krivolova.

Uprava za upravljanje parkovima i divljinom Zimbabvea (Zimparks) potvrdila je smrt slonova u parku i pripisala ih suši. Tinashe Farawo, glasnogovornik Zimparksa, u utorak je potvrdio da su na mrtvim tijelima napravljena testiranja.

- Preliminarni rezultati pokazuju da su umirali od gladi. Većina životinja je uginula između 50 i 100 metara od izvora vode - rekao je za Guardian i dodao kako su mrtvi slonovi uglavnom jako mladi, stari ili bolesni.

Trajno suho vrijeme, suše i produljena sušna razdoblja intenziviraju se diljem južne Afrike.Prošle godine nije bilo padalina između veljače i studenog u parku Hwange, rekao je Trevor Lane, suosnivač i voditelj grupe za očuvanje Bhejane Trust unutar Hwangea.

- Bilo je to vrijeme kada nije bilo baš hrane, temperature su bile visoke i vladala je nestašice vode. To je pridonijelo velikom stresu kod životinja i moglo bi se ponoviti i ove godine - rekao je Lane.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu predviđa jak El Niño između listopada i ovog ožujka, što će rezultirati vrućim, suhim vremenom s malo padalina. Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova objavio je u studenom da će to vjerojatno rezultirati "odgođenim početkom padalina i produljenim sušnim razdobljima", te da može dovesti do sušnih uvjeta u Zimbabveu.

Jedino što se moglo učiniti već se radi. Diljem Hwangea rade se bušotine koje bi trebale imati dostupnu vodu, a instaliraju se i sustavi na solarni pogon kako bi se produljili sati pumpanja vode, pa da one nikako ne presuše.

- Svjesni smo da bismo mogli imati El Niño i veliku sušu ove godine. Vidjet ćemo što možemo učiniti da to ublažimo, ali to će biti samo preživljavanje najjačih ... Ako bude još jedne suše, opet će se dogoditi isto - pojasnio je Lane.

Tijekom jednog prebrojavanja u rujnu prošle godine utvrđeno je kako je više od 1800 slonova pokušavalo piti iz jednog izvora vode.

- Bilo je užasno vidjeti malene bez roditelja kako besciljno lutaju i čekaju smrt. Neopisivo užasno bilo je voziti se uokolo i vidjeti mrtve slonove. Ono oko čega trebamo brinuti je mogućnost da će klimatske promjene učiniti da ovogodišnji gubici životinja zbog suhog vremena izgledaju normalno - rekao je jedan aktivist koji je odbio biti imenovan jer nije imao dopuštenje Zimparksa da komentira slučaj.

Kako se uvjeti suše pogoršavaju, ponovni porast krivolova također prijeti zimbabveanskim slonovima i drugim divljim životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:24