PAŽNJA!

Smijemo li psima kao poslasticu davati bademe? Jesu li oni dobri za njih?

Evo što sve treba znati o dijeljenju ovih zdravih orašastih plodova s našim čupavcima
 Heather Wharram/Alamy/Alamy/Profimedia

Vjerojatno znate da svom psu ne biste trebali davati ljudsku hranu. Ipak, ponekad mu je nemoguće odoljeti. Mnogi vlasnici vole dijeliti hranu sa svojim psima, a kao opći savjet zaista ne biste trebali davati pasu ostatke stola.

To se posebno odnosi na hranu koju psi ne mogu probaviti ili hranu koja je otrovna za njih, piše Worlddogfinder. Većina vlasnika zna da svojim psima ne smiju davati čokoladu, luk, grožđice, alkohol ili češnjak, ali što je s bademima? Mogu li psi jesti bademe? Evo što biste trebali znati o dijeljenju ovih zdravih orašastih plodova sa svojim psom.

Najkraći mogući odgovor na pitanje "Mogu li psi imati bademe?" je - ne. Iako bi bademi mogli biti ukusni i zdravi za ljude, ovo nije hrana koju biste trebali dijeliti sa svojim psom. Psi ne mogu probaviti bademe kao mi, a bademi će psima uzrokovati sve vrste gastrointestinalnih problema.

Imajte na umu da bademi nisu otrovni za pse, pa postoji šansa da se vašem psu ništa neće dogoditi ako pokupe nekoliko badema koje ste ispustili. Međutim, psu ne biste trebali davati bademe kao poslasticu. Otrovni nisu, ali dugoročno će uzrokovati zdravstvene probleme. Postoje i druge vrste vrlo otrovnih orašastih plodova za pse; makadamija, pekan orasi i orasi smatraju se otrovnima i mogu uzrokovati sve vrste problema poput drhtanja, vrućice, povraćanja itd. Neki od najvažnijih problema koji se mogu dogoditi kada psi jedu bademe su pankreatitis, opasnost od gušenja, zatvor i zadržavanje vode.

Pankreatitis

Pankreatitis je upala pseće gušterače. Vrlo je bolno i vrlo neugodno za pse. Jedan od glavnih razloga zašto psi obolijevaju od pankreatitisa je prehrana. Hrana s visokim udjelom masti uzrokovat će upalu gušterače. Većina vrsta orašastih plodova ima nevjerojatno visok udio masti, pa nije ni čudo što bi ih psi trebali izbjegavati. Neki od simptoma pankreatitisa su povraćanje, proljev, gubitak apetita i letargija. Više o pankreatitisu možete pročitati ovdje - Pankreatitis kod pasa.

Opasnost od gušenja

Bademi su relativno mali, pa ih psi možda neće pravilno žvakati. Bademi su također prilično tvrdi i čvrsti, tako da se neće odmah otopiti. Te ih osobine čine opasnošću od gušenja. Velike pasmine poput njemačke doge možda ih se ne bi zagrcnule ako slučajno uhvate nekoliko badema, ali manje pasmine poput pomeranca bi mogle. Čak bi se i psi srednje veličine poput australskog ovčara mogli zagrcnuti bademima.

Zatvor

Ako se vaš pas ne uguši bademima, to ne znači da je opasnost prošla. Bademi i dalje mogu uzrokovati smetnje u gastrointestinalnom traktu psa. Mogu se smjestiti u pseća crijeva, što će uzrokovati zatvor. U teškim slučajevima zatvora pasa bit će potrebna operacija.

Zadržavanje vode

Mnogi pakirani orašasti plodovi, uključujući bademe, mogu biti vrlo slani. To znači da kod pasa mogu uzrokovati zadržavanje vode. To je vrlo opasno i potencijalno životno opasno za pse sa srčanim problemima i bolestima.

Što napraviti ako ih ipak pojede? U većini slučajeva psu se neće dogoditi ništa ozbiljno. Nije kraj svijeta ako pojede badem ili dva, ali vlasnik mora imati na umu da psi ne bi trebali redovito jesti bademe. Važno je pažljivo pratiti svog psa sljedećih nekoliko sati nakon što ih proguta.

Velika je razlika što se tiče broja badema koje je pas pojeo. Ako sumnjate da je vaš pas iz kuhinje pronašao vrećicu badema i pojeo cijelo pakiranje, odmah nazovite svog veterinara. Ako ste bili svjedoci kako su jeli ili ste sigurni da je vaš pas jeo veliku količinu u posljednjih 30 minuta, veterinar će vam vjerojatno savjetovati da kod psa izazovete povraćanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:20