JEZA

Smrtonosni gmaz šokirao pilota: ‘Moramo sletjeti na prvi najbliži aerodrom, imamo slijepog putnika!‘

Najprije je pomislio da je hladnoća koju osjeća na dnu leđa od bočice vode

Kobra

 Kevin Cupp/Alamy/Alamy/Profimedia

Činilo se kako će to biti još jedan rutinski let za južnoafričkog pilota, koji je letio na relaciji od Bloemfonteina do Pretorije. Rudolph Erasmus vozio je avion i bio je na visini od 3350 metara kada je shvatio da ima slijepog putnika u avionu. Putnika koji, da stvari budu još gore, je s njim u kokpitu, a kad se tome doda činjenica da je riječ o kobri, čiji otrov može ubiti čovjeka u roku od pola sata, jasno je kako je situacija postala zaista škakljiva.

Sve je počelo u trenutku kad je osjetio hladnoću na leđima. Pomislio je da se radi o bočici vode koja se nekako našla iza njega, pa se okrenuo da je makne, jer je mislio da iz nje voda kapa na njegova leđa. No, kad se okrenuo, smrznuo se.

- Pogledao sam dolje i vidio kobru kako provlači glavu ispod sjedišta. Bio je to trenutak strahopoštovanja, iako, iskreno, kao da moj mozak uopće nije registrirao što se događa - rekao je Erasmus za BBC.

Bilo mi je jasno da mora spustiti avion, jer zmija može biti opasna za putnike. Uplašio se da će ona otpuzati među njih, stvoriti paniku i nekoga ugristi. Zbog toga odlučio putnicima reći zbog čega prekida let.

- Rekao sam ih: Čujte, zmija je u avionu, ispod mog sjedala je, pa ćemo se na zemlju spustiti što je prije moguće. U avionu je nastupila potpuna tišina - rekao je.

Piloti su spremni za mnoge scenarije, pojasnio je, ali ne i za zmije u kabini. No, zaključio je kako bi panika bila najgore što se može dogoditi, zbog čega je ljudima objasnio što se točno događa.

Avion je sletio u grad Welkom, ali pretraga aviona nije dala rezultata i nitko ne zna gdje je gmaz.

Tu istu zmiju zaposlenici aerodroma vidjeli su noć prije nego je avion poletio. Pokušali su je uloviti, ali nisu uspjeli. Erasmus je to znao, pa je pretražio avion prije nego je poletio. Kako zmiju nisu vidjeli, pretpostavili su da je tijekom noći otišla svojim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2023 21:35