TUGA IZ UŽICA

Snimka koja je rasplakala ljude diljem Balkana: ‘Pas spava u kontejneru, ovo je da ti srce pukne‘

Mnogi su u prvi mah pomislili da ga je netko tamo ostavio, no to nije razlog
 Udomljavanje napuštenih životinja - Užice

Prizor je to od kojeg idu suze na oči. Nema u tome ništa sramotno, zapravo, jer samo oni lišeni empatije ne bi zaplakali videći psa u kontejneru za papir i plastiku. Vjerojatno bi požurili do njega, počeli micati vrećice sa smećem i htjeli mu pomoći da izađe iz kontejnera. Pomislili bi da ga je netko tamo ostavio. Kad se pas ne bi htio maknuti, srce bi se spasitelju još više stisnulo, jer bi pomislio da se ne želi ni pomaknuti s mjesta na kojem ga je taj netko ostavio i da ga strpljivo čeka, onako kako samo psi to znaju.

Sve te misli, savršeno logične, zapravo nisu točne. Snimka psa objavljena je na stranici kojom se nastoji udomiti napuštene pse s ulica Užica u susjednoj Srbiji. Autori objave pojasnili su kako pas na fotografiji, na svu sreću, nije ozlijeđen ni mrtav. Samo mu je hladno. On, naime, spava u tom kontejneru. U njega se baca otpad koji nije toliko prljav i smrdljiv kao onaj miješani, nije tako tvrdo kao na betonu, a i barem je malo zaklonjen od vjetra, pa je zato odabrao tamo prespavati. Kad stisne zima, ovaj pas zna gdje se može barem malo zagrijati. Nema on nikoga na svijetu, osim tog kontejnera, koji mu noću daje barem malo topline.

image
Udomljavanje napuštenih životinja - Užice

- Ulica je surova prema onima koji na njoj žive. Zima još surovija. On više u smeću ne traži samo ostatke hrane, već i zaklon od hladnoće i vjetra. Nije kriv što je napušten, nije kriv što je na ulici, nije kriv ni što ga se neki od vas plašite. Kriv je možda samo što je i dalje živ. I što pokušava da preživi. I što je u kontejneru.

Jer instinkt za preživljavanjem je jedino što im svima ostane kada mi uvečer odemo svojim toplim kućama, a oni ostanu vani. Kad muka natjera, i u smeću se može naći spas. Pa se, nekako ironično, njegov život svede na smeće - ono u koje navečer legne i ono koje ga je jedno jutro na ulicu izbacilo. Ali, on sam nije smeće. On je samo pas. Pas u kontejneru. I samo želi preživjeti - objavili su.

Fotografija je rastužila ljude diljem Balkana, od kojih su mnogi predlagali kako bi mu se moglo pomoći. Neki su sugerirali ljudima koji vode stranicu da mu barem naprave kakvu kućicu, da ne spava u kontejneru, no oni su im rekli da su takve kućice već postavljali, ali ih ljudi bacaju. Mnogi ne žele da u njihovoj blizini spavaju psi koje nazivaju uličnim, smatraju ih prljavim i odvratnim. Zaboravljaju, čini se, kako ti psi nisu nastali na ulici, nego su ostavljeni od ljudi. Ako su prljavi, to je zato što, kao ovaj nesretnik, spavaju u smeću. Ako su bolesni, to je zato što ih nema tko liječiti.

Prošla su 24 sata od objave, a onda su volonteri objavili novu fotografiju. Na njoj se vidi kako taj isti pas uživa u maženju, a uz to su napisali kako više - ne spava u kontejneru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 16:09