Barreleye fish

Snimljena neobična riba: Glava joj je prozirna, a oči se vide kroz čelo

Stanište ove ribe proteže se od Beringovog mora do Japana i Baja California, a žive u zoni sumraka oceana
 Adisha Pramod/Alamy/Alamy/Profimedia

Stotinama metara ispod površine zaljeva Monterey kod Kalifornije, znanstvenici su nedavno snimili ribu s gomoljastom, prozirnom glavom i zelenim očima koje vire kroz njezino čelo, a nalikuju na kugle.

Ovo neobično stvorenje, imena Macropinna microstoma ili barreleye fish, vrlo se rijetko viđa. Istraživači s instituta Monterey Bay Aquarium Research Institute samo su devet puta uočili ovu vrstu, unatoč tome što su svoja vozila na daljinsko upravljanje (ROV) poslali na više od 5600 ronjenja u stanište ove ribe.

Napokon su ju uočili! U to vrijeme, ROV je krstario na dubini od oko 650 metara u Monterey Submarine Canyonu, jednom od najdubljih podmorskih kanjona na obali Pacifika, piše Klix.

U svjetlu ROV-a, oči ove ribe blistale su jarko zeleno i mogle su se lako vidjeti kroz prozirni štit ispunjen tekućinom koji prekriva njezinu glavu. Njezine oči nevjerojatno su osjetljive na svjetlost i mogu biti usmjerene ravno prema gore, prema vrhu glave ribe ili ravno naprijed. Dvije tamne kapsule nalaze se ispred jezivih očiju i sadrže organe koje životinja koristi za miris.

Stanište ove ribe proteže se od Beringovog mora do Japana i Baja California, a žive u zoni sumraka oceana, od 600 do 800 metara ispod površine oceana, blizu dubine gdje voda ponire u potpuni mrak.

Prethodna istraživanja barreleye ribe tvrde da je ona uglavnom nepomična, a hrani se tako da čeka da neoprezan plijen, poput zooplanktona i meduza, pluta iznad njezine glave. Uspijeva ostati mirna i nepomična zbog širokih, ravnih peraja koje joj se protežu iz tijela. Budući da joj se oči rotiraju prema gore, a zeleni pigment pomaže filtrirati sunčevu svjetlost, vrlo lako može uočiti siluete svoga plijena.

Većina stvari koje se vežu uz ribu Macropinna microstoma pretpostavke su, jedino što je poznato jest njezin specifičan izgled koji mnogi povezuju s prizorima znanstvene fantastike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:43