KANIBALIZAM

Snimljena surova borba u oceanu: Desetak morskih pasa napalo jednog, uslijedio je masakr...

Ovakvi slučajevi u porastu su zbog mjera koje se sve češće koriste kako bi se gladni grabežljivci držali podalje od kupača
 Screenshot/YouTube

Španjolac Mario Lebrato (35) u Indijskom oceanu u Mozambiku uspio je snimiti iznimno rijedak video kanibalizma morskih pasa. Istraživač je dokumentirao puštanje crnovrhog grebenskog morskog psa natrag u ocean, kad ga je napala druga skupina od desetak morskih pasa. Na šokantnoj snimci vidi se ranjena životinja, s ogromnim komadima mesa otkinutima s njezina boka i repne peraje te krv koja se nemilice izlijeva u more.

Unatoč teškim ozljedama, morski pas nastavio je plivati ​​dok su drugi grabežljivci zlokobno kružili oko njega. U jednom trenutku uspio je otići u dubinu, no pet minuta nakon borbe, morski pas je, nažalost, uginuo.

- Već četiri godine radim u Mozambiku i činjenica je da se morski psi međusobno jedu, ali to je jako teško snimiti i dokumentirati. Ovaj se mučio dvadesetak minuta. U napadu su sudjelovali morski psi bikovi i drugi crnovrhi morski psi, rekao bih otprilike njih desetak. Jedna od ženki u skupini bila je skotna, težila je do 400 kilograma - ispričao je dr. Lebrato, koji je spomenuti napad snimio 2018. godine.

- Vjeruje se da sve vrste morskih pasa imaju kanibalističke sklonosti, uključujući i veliku bijelu psinu. Mnogo je različitih vrsta morskih pasa koji se okreću jedni na druge - rekao je 2019. profesor Mark Meekan s Australskog instituta za znanost o moru. On također misli kako su ovakvi napadi u porastu zbog mjera koje se sve češće koriste kako bi se gladni grabežljivci držali podalje od kupača, prenosi Daily Mail.

Tako, primjerice, morski psi, koji se zapetljaju u sigurnosne mreže postavljene duž australske Zlatne obale, šalju signale uzbune koje hvataju suparnički grabežljivci željni lakoga plijena.

I istraživanje iz 2019. pokazalo je kako morski psi već tisućljećima jedu jedni druge. U fosiliziranom izmetu prapovijesnog ortakantusa, morskog psa koji je u oceanima živio prije 300 milijuna godina, otkriveni su fosilizirani zubi drugog morskog psa.

- To pokazuje da su morski psi i tad bili kanibali, temeljna im je osobina napadati jedni druge - kaže profesor Meekan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:35