Nevjerojatan prizor

Snimljena životinja koja je do sada viđena samo jednom i o kojoj ne znamo gotovo ništa

Stručnjaci nagađaju kako bi mogla biti otrovna, no nisu posve sigurni u to
 Cavan Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Postoje životinje, na kopnu i pod vodom, koje rijetko viđamo. Bilo da je to zato što žive na mjestima na koja ljudi rijetko odlaze ili zato što su majstori skrivanja, činjenica je da ih se rijetko vidi i još rjeđe snimi. Među tim stvorenjima je svakako meduza chirodectes maculatus.

Jedina koju su znanstvenici ulovili i pomno proučili pronađena je 1997. godine na vanjskom rubu Velikog koraljnog grebena, što je oko 43 kilometra od obale sjeveroistočnog Queenslanda. Nakon toga više je nisu viđali.

Početkom mjeseca pojavila se navodna snimka ove životinje i to je, jasno, izazvalo veliku pozornost znanstvenika posvećenih proučavanju morskih vrsta. Nije objavljeno gdje je nastala, što je mnoge zanimalo, jer su bili prilično uznemireni spoznajom da ova meduza možda pliva negdje u vodama njihove zemlje.

Zanimljivo je da stručnjaci, premda životinja nije dovoljno istražena da bi mogli biti posve sigurni, nagađaju kako bi ona mogla biti otrovna. Bila opasna ili ne, svakako je riječ o zaista fascinantnom stvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:36