NIJE BILO PLANIRANO

Šokirani volonteri primili poziv umornog čovjeka: ‘Oprostite, što ste rekli? Imate 300 mačaka?‘

Mjesečno je trošio tisuće eura na oko 850 kilograma hrane te pravu gomilu pijeska

Ilustracija

 David J. Green/Alamy/Profimedia

Svi mi koji volimo mačke znamo koliko su neodoljive. Znamo i da je za njih dobro da imaju društvo. Znamo kako to ide: gdje su dvije, može i treća, dođe i četvrta, jer gdje kuća nije tijesna... Zna se tako dogoditi da čovjek ne trepne, a doma ima deset mačaka. Sve je to sjajno ako čovjek ima dovoljno prostora i novca da one sve budu site, sretne i liječene kad treba.

No, 300 mačaka? Brojku nismo izmislili. Organizaciji SPCA koje djeluje u Kanadi javio se muškarac koji im je rekao da ima mali problemčić kojeg bi trebalo riješiti, pa ako mu mogu pomoći, bio bi im zahvalan. Volonteri su valjda mislili da ih moli pomoć za kakvu kastraciju, ali kad je rekao da doma ima 300 mačaka i da je malo izluđen od svega toga, došlo im je slabo. Ima ih svih dobi - od mačića do starijih.

Bruce Robinson rekao je voditeljima organizacije da je počeo doma dovoditi mačke koje su ljudi napuštali u vrijeme pandemije. On ih je privremeno udomio i tražio im dom. No, udomljavanje je išlo sporo, stalno su dolazile nove i sve to je postalo previše za njegovo mentalno zdravlje. Da ne spominjemo novčanik, jer je u međuvremenu ostao bez posla.

Volonteri su brzo stigli u njegov dom u gradiću Houstonu i vidjeli kako su mačke u sjajnom stanju: veoma društvene, uhranjene i, zapravo, ništa im nije falilo. Osim što ih je, jasno, bilo 300.

- Imao je veliko srce i brinuo se za njih. No one su se množile, jer ih nije kastrirao i brojka je eskalirala. On sam je procijenio da ih je trenutno 298, ali je od toga 15 mačaka koje očekuju mlade, što znači da će situacija uskoro biti još i gora rekla je. Rekao je kako je donio lošu odluku - Eileen Drever iz SPCA-e za Guardian.

Premda je Bruce pokušavao udomiti mačke, nije mu to išlo. Mjesečno je trošio tisuće eura na oko 850 kilograma hrane, koliko pojedu, i kako bi imao dovoljno pijeska za sve njihove toalete. Koliko su mu bile drage pokazuje činjenica da je dao ime svakoj od njih i pojasnio je kako im je zaista htio pronaći domove, ali nije uspio. Bilo mu je stalo do njih i to se jasno vidjelo.

Udruga trenutno skuplja sredstva i traži smještaj kako bi mačke preselili u njih, gdje će najprije biti kastrirane, a onda i oglašene za udomljavanje. Dok se to ne dogodi, Bruceu pomažu s hranom i pijeskom.

- U jednom je danu imao između 70 i 80 mačića koji su došli na svijet. Zbog toga sve te mačke treba maknuti što prije - dodala je Drever i potvrdila kako protiv vlasnika neće biti podnesena nikakva prijava, jer je on taj koji je zamolio njihovu pomoć. Osim toga, stvarno je dobro brinuo za životinje i one ni na koji način nisu bile ugrožene.

- Iskreno, nikada nisam vidjela toliko mnogo mačaka na jednom mjestu, a da sve izgledaju dobro. Nevjerojatno je da su jako društvene - istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:33