Malo stvorenje

Sova ispala iz gnijezda koje je bilo na 12 metara visokom boru, čuvari prirode nisu znali što učiniti

Ljudska pomoć pticama ili drugim divljim vrstama potrebna je samo u rijetkim slučajevima

Sova koja je ispala iz gnijezda

 Ivana Rojko/JU Međimurska priroda

U ovo doba godine mnogi vide ptice na tlu i, iz silne želje da im pomognu, naprave štetu te ih zauvijek odvoje od roditelja i tako im smanje šanse za preživljavanje. No, u nekim situacijama je to jedino što mogu učiniti i njihova pomoć je presudna kako bi malena ptica preživjela.

Članovi obitelj Pfeifer iz Žabnika u Međimurskoj županiji vidjeli su malenu sovu na tlu. Bila je u vrtu iza njihovog dvorišta. Brzi pogled gore odveo ih je do gnijezda u kojem je donedavno bila ta malena sove, a koje je smješteno na visini od 12 metara. Zbog toga su se javili međimurskim čuvarima prirode, moleći ih pomoć. Malena je, jasno, ispala iz gnijezda, no nisu bili sigurni što bi trebali učiniti.

Čuvari Antonio i Ivana su brzo stigli i najprije su pokušali maleno stvorenje vratiti nazad odakle je ispalo. Nakon nekog vremena morali su priznati poraz. Borovi su toliko visoki da nisu mogli doći do gnijezda. No, nisu je samo tako ostavili, nego su se javili udruzi za zaštitu divljih životinja AWAP. Oni će preuzeti malenu, skrbiti o njoj dok ne odraste, a onda je pustiti u divljinu.

- Ljudska pomoć pticama ili drugim divljim vrstama potrebna je samo u rijetkim slučajevima, primjerice kada naiđemo na životinju s vidljivom ozljedom ili mladunca kojem eventualno prijeti pogibelj - poručuju iz Javne ustanove Međimurska priroda te podsjećaju da im se prijave o životinjama mogu poslati i putem mrežne stranice Međimurske prirode u rubrici „Dojava čuvarima prirode‟.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:28