DRŽI SE ROZA

Spašena kornjača koja je plutala na otvorenom moru: ‘Ne znamo što je točan uzrok...‘

Iako su zaštićene, procjenjuje se da ih u našoj zemlji oko 2500 njih godišnje završi u ribarskim mrežama
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su bogatiji za jednu stanovnicu. Riječ je o glavatoj želvi koja je dobila ime Roza. Procijenili su da je stara između 20 i 25 godina. To možda zvuči puno, ali zapravo i nije, jer ove morske kornjače mogu živjeti do 60-ak godina.

Roza je pronađena na otvorenom moru u okolici Splita i odmah je poslana u Pulu.

- Pregledom je ustanovljeno da jedinka ima izvrnutu nečisnicu (prolaps kloake), rendgenskom snimkom nisu ustanovljena strana tijela, s urednim nalazom krvi. Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokraćnog i spolnog sustava, a postoje različiti uzročnici koji mogu dovesti do ovog stanja. Najvjerojatnije je do prolapsa došlo prilikom gniježđenja - smatraju iz akvarija,

Nesretna kornjača je dobila rehidracijsku tekućinu i vitaminsku terapiju, a s obzirom na to da je prihvatila hranu nakon samo jednog dana provedenog u Centru, nije joj potrebna daljnja rehidracija te zamjena za obroke, nego sama može jesti.

Ove kornjače su itekako ugrožene. Iako su im jedini prirodni neprijatelji morski psi i kitovi ubojice, čovjek je taj koji je ‘zaslužan‘ za ekstremno smanjenje broja, zbog čega su one na rubu opstanka. Životinje su to koje su i u našoj zemlji zaštićene zakonom i zabranjeno ih je loviti. No, procjenjuje se da oko 2500 njih godišnje završi u ribarskim mrežama.

image
Akvarij Pula
image
Akvarij Pula

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:14