SVI U NEVJERICI

Split šokiran događanjima u ZOO-u: ‘Umrli su mi na rukama, nudim 10.000 kuna za vijest o trovaču‘

Odmah su pregledane i ostale životinje u Zoološkom vrtu, te nismo primjetili ikakve čudne promjene kod njih
 Paun Paunovic/Cropix

Dan nakon što su pod još nerazjašnjenim okolnostima uginula tri konja, Zoološki vrt na Marjanu, u nedjelju je bio otvoren za posjetitelje. Nastambe u kojima su boravili nesretni konji su zatvorene, a četvrti konj koji je srećom, ostao pošteđen smrti, izoliran je radi eventualne traume u posebnu nastambu.

Kako je već pisala Slobodna Dalmacija, splitska policija je u subotu oko 18.45 sati dobila poziv djelatnika Zoološkog vrta koji je uočio da su uginuli konji.

Na teren su odmah izašli policijski službenici i veterinarska inspekcija kako bi se saznao točan uzrok uginuća. Zoološki vrt je odmah zatvoren iako je to već bio kraj radnog vremena, a na teren su nakon policije stigli i vatrogasci.

- Policija je obavila očevid po dojavi, te su uginule konje preuzeli vatrogasci koji su životinje poslali Agrotehnici, firmi koja će lešine odvesti u Zagreb, na Hrvatski veterinarski institut koji će obaviti uzorkovanje tkiva. Nadalje, ukoliko nalazi pokažu da je riječ o trovanju, policija će dalje postupati prema odredbama kaznenog djela 205. ubijanje i mučenje životinja - kazali su nam iz splitske policije.

image
Paun Paunovic/Cropix

Prema tom zakonu, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Premala kazna za ovakvo djelo, svakako.

Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta Split kazao nam je da su primijetili da se konji čudno ponašaju odnosno da imaju nekontrolirane pokrete nogu i glava.

- Ne možemo ništa sa sigurnošću reći dok istraga ne završi i dok ne dobijemo sve nalaze, ali prema našem mišljenju ti nekontrolirani pokreti upućuju da je riječ o otrovu. Uginula su dva ponija i jedan dalmatinski bušak, dok četvrta životinja nije nije bila na istom mjestu kao ova tri konja.

Odmah su pregledane i ostale životinje u Zoološkom vrtu, te nismo primjetili ikakve čudne promjene kod njih. Konj koji je ostao živ, premješten je u posebnu nastambu radi eventualne traume, dok su ove nastambe u kojima su nađeni uginuli konji zatvorene. Inače su ograđene i ne može im se fizički pristupiti. Nemamo nadzornih kamera u Zoo vrtu. Šta da kažem, svi smo istraumatizirani zbog ovog ružnog događaja - kazao nam je Ževrnja.

image
Paun Paunovic/Cropix

Priča nam kako se sličan događaj zbio prije nekih petnaestak godina kada je tijekom noći provaljeno u Zoo vrt, te su neke životinje otrovane. Od tada je uveden noćni čuvar. Sada će vjerojatno morati nabaviti i nadzorne kamere.

U Zoo vrtu, od kopitara je još nekoliko magaraca, tu su i goveda, svije pasmine koza, kornjače, purani, kunići i još neke domaće životinje. Zoo vrt radi svakog dana od 8 do 19 sati i bilježi posjete.

image

Nediljko Ževrnja

Paun Paunovic/Cropix

Jasna Bilač, zaposlenica Zoo vrta i timariteljica konja ostala je šokirana na dojavu o trovanju životinja na Marjanu. Vijest ju je zatekla na godišnjem odmoru, te nije mogla vjerojati da je to istina.

- Mislila sam da je patka, na prvu….Prestrašno je to i jako sam tužna što se to dogodilo. Nažalost, ima svakakvih ljudi, a živimo u svijetu koji ne cijeni ništa. Ti konjići su vam bili predivni! Stigli su kod nas prije dvije godine i ciljano smo ih nabavili jer je riječ o dalmatinskoj autohtnoj sorti, dalmatinskom poniju i dalmatinskom bušaku koji je nekad bio čest po našim selima.

image
Paun Paunovic/Cropix

Poniji su bili mater i kćer, jako dobro paženi i maženi. Baš smo se brinuli za njih kako treba. Vodili ih redovito na pašu, u šetnju, na kupanje, imali su svoje pomade za grivu, pitomi su bili i umiljati. Jako mi je žao…. - kazala nam je Bilač.

Njezin kolega Hrvoje Cokarić koji je vezan posebice za marjanske magarce, nije krio tugu i bijes, te je preko Facebooka napisao sljedeće:

- Na rukama su mi jedan za drugim umrla dva konja, a dva sata poslije, morali smo uspavati i trećeg. Uvjeren sam da je vjerojatno u pitanju bio otrov vrhunske kakvoće bačen konjima od nekog tko dobro zna što radu, vjerojatno tijekom radnog dana.

Stoga molim moje FB prijatelje i volontere da mi se u inboks jave ako su spremni stražariti kraj životinjskih kaveza tijekom dana kako bi pokušali spriječiti vreću govana da opet to ponovi. Osigurani su im hladni napitci i mjesto u hladu - poručio je preko Facebooka Cokarić ponudivši 10 tisuća kuna nagrade osobi koja mu može dati povjerljiv trag do mogućeg počinitelja.

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:20