VODIČ ZA NEISKUSNE

Spremate se na prvo putovanje sa psom na more? Donosimo popis stvari na koje morate paziti

Igračke, zdjelice, poslastice, balzam za šape, ručnik... Puno je toga, no sve je potrebno
Ilustracija
 -/Ardea/Profimedia

Bliži nam se vrijeme kad svi putuju na more, a samim time i vlasnici kojima će to biti prvo putovanje na odmor s dlakavim prijateljen. Oni sebi postavljaju tisuću pitanja o tome što bi im sve moglo zatrebati. Sakupili smo sve savjete, prijedloge i ideje što je sve potrebno kako bi putovanje, ali i odmor, dobro i ugodno prošli.

Najprije, samo putovanje. Trebalo bi iz auta ukloniti sve mirise - boriće, sprejeve, mirise koji idu na klimu... Psi imaju jači osjet njuha i može im se od tih mirisa smučiti u malom prostoru. Prije putovanja, dobro je automobil provjeriti, kako bi otišlo što više tog mirisa, ali i kako bi ga se bolje rashladilo. Osim toga, tijekom vožnje bi trebalo imati barem malo otvoren prozor jer klima ne može zamijeniti svježi zrak. Automobil treba zaštiti nepropusnim navlakama za sjedalo, a tijekom putovanja trebalo bi nekoliko puta stajati kako bi pas mogao kratko prošetati i obaviti što mora. Voda bi uvijek trebala biti dostupna, no najbolje je da pas ne jede prije putovanja.

Od preparata, u torbu svakako nije loše staviti kakav balzam za zaštitu šapa. Nekim psima ne smeta kombinacija vrućeg asfalta i soli, no drugima je to problem. Nije loše ponijeti šampon i regenerator, tako da ga se može oprati, premda veterinari preporučuju da se to, ako nije nužno, ne radi svaki dan. Dovoljno je sol iz krzna isprati običnom vodom.

Ono što ne bi trebalo zaboraviti je zaštita od buha, krpelja i komaraca. Treba pritom imati na umu da svi proizvod koji nisu vodootporni traju kraće.

Sa sobom bi trebalo ponijeti hranu koju pas i inače jede, a svakako i poneku grickalicu, žvakalicu, zdjelice i igračke. Može se kupiti i one koje plivaju u vodi, ako se ljubimac inače voli igrati s takvima. Naravno, možda mu u moru neće odgovarati, ali nije ih loše imati sa sobom. Svakako je dobro ponijeti nekoliko njegovih uobičajenih igračaka, da se ima čime zabaviti ako vrijeme ne bude dovoljno dobro za odlazak na plažu. Ono što svaki odgovoran vlasnik treba ponijeti su papirnate ili reciklirane vrećice za skupljanje izmeta.

Treba imati na umu i da psu na plaži treba ručnik, kako bi ga se obrisalo nakon kupanja. Naravno, kad smo kod kupanja, prije prostiranja ručnika treba provjeriti je li to plaža na kojoj je dozvoljeno kupati se sa psima. Ako se odabere neka osamljena plaža, a tamo ima ljudi, nije loše provjeriti smeta li im pas, čisto da se čovjek poštedi potencijalnih neugodnosti. Prije odabira mjesta treba pogledati postoji li na plaži nešto u što bi se pas mogao uvaljati pa, ako ima, držati ga podalje.

Ako na plaži nema prirodnog hlada, najbolje je ponijeti suncobran. Svakako, nije ni za nas dobro da na plažu idemo u vrijeme sada sunce grije najjače, pa je logično da nije ni za naše pse.

Na kraju, važno je napomenuti da psa ne treba forsirati. Ako voli kupanje u slatkim vodama, to ne mora značiti da će mu se more odmah svidjeti. Najbolje je pustiti ga da radi što želi. Ako je riječ o štenetu, uvijek ga se može lako motivirati bacanjem loptice u more ili igranjem u plićaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:33