IZVANREDNA DERATIZACIJA

Štakor izazvao paniku u šatoru sisačke bolnice: ‘Gadljivo, neugodno i nije prvi put. Nazvali smo ga Slavko‘

Slavko, kako su štakora nazvale medicinske sestre, i njegova vrsta nisu u bolnici, čini se, ni prvi ni posljednji put
 Screenshot

U internističkom šatoru ispred bolnice Sisak, koji nakon potresa služi kao bolnički odjel, zbog štakora su se sinoć neugodno iznenadili i pacijenti i medicinsko osoblje.

- Nije to prostor bolnički koji se može hermetički zatvoriti ili zatvoriti vratima gdje se ne može glodavac, a ovdje se glodavac može provući. Mi ćemo obaviti sve ono što nama služba traži da se redovno radi. Deratizacija, dezinsekcija koja se inače radi, a u ovom slučaju mi radimo izvanredne deratizacije - kazala je za RTL Željka Brodarec iz odjela za kontrolu bolničkih infekcija, nadzora čišćenja i sterilizacije.

U šatoru je štakor i prenoćio, a snimka njegova neugodnog provirivanja ispod jednog ležaja dostavljena je i redakciji Jutarnjeg.

- Čuli smo ga da šuška jutros i vidjela sam video gdje je viđen sinoć tijekom popodneva i tijekom noći - kazala je medicinska sestra Natalija Pavušek Bijelić te dodala da je štakor plaši jer je sve to "gadljivo i nije ugodno".

No Slavko, kako su štakora nazvale medicinske sestre, i njegova vrsta nisu tu, čini se, ni prvi ni posljednji put.

- Navodno je i ranije bilo miševa i štakora - kazala je Ivana Šmit.

Situacija štakora u improviziranoj bolnici nije nimalo bezazlena. Dovoljno je pomisliti što bi se dogodilo da pregrize, primjerice, plastičnu cijev za dovod kisika. Osim toga, štakori i glodavci šire opasne zarazne bolesti.

- Kada bi se sada dogodila još, ne daj Bože, i poplava. Povećana količina vode gurala bi ovako hipertrofičnu populaciju na mala, suha područja. Kontakti među njima bili bi tijesni. Omogućili bi otkočenje epizootioloških procesa, a onda je samo jedan korak do epidemije u čovjeka - kazao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Zaraziti se može čak i udahom pa se preporučuje sve prostore poput šupa mesti na mokro i obavezno sa zaštitnom maskom na licu.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić komentirao je za RTL situaciju sa štakorom u internističkom šatoru te kazao da je jutros dobio informaciju o tome.

- U izvanrednim uvjetima u kojima mi sad radimo, znači veliki broj šatora, kontejnera, oštećenih ali praznih zgrada, gradilište je u krugu bolnice, naravno da je to sve preduvjet za pojavu bilo kakvih životinja, naravno i štakora i miševa i mi smo već poduzeli određene korake. Obavijestili smo službu za deratizaciju koja će u najskorije vrijeme napraviti deratizaciju. Ovaj slučaj smo iskoristili da napravimo i jednu izvanrednu deratizaciju cijele bolnice koja će se u najskorije vrijeme obaviti - kazao je Dujmenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03