PANIKA U KARUMBI

Štakori preplavili grad: Plivaju rijekom, mrtva tijela trunu na plažama, stanovništvo u strahu od kuge

Stručnjaci smatraju da su povoljni vremenski uvjeti i obilje hrane doveli do povećanja broja glodavaca

Ilustracija

 Elena Elenaphotos21/Alamy/Alamy/Profimedia

Najezda štakora zvuči kao da su mučni dani sela Kukulina iz mračnog romana Slavka Janevskog postali stvarnost. No, oni su svakodnevica u gradiću Karumbi, u Queenslandu, čiji se stanovnici počinju bojati kuge. Toliko je ovih malenih glodavaca preplavilo ljupki gradić da su mnogi uznemireni, a tijela tih životinjica mogu se naći u raznim stanjima raspadanja na plažama.

Štakori su se pojavili prije nekoliko tjedana i svakim ih je danom sve više. Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju, barem tako izgleda, tisuće štakora. Na snimkama su uglavnom mrtvi. Na jednoj snimci se vide stotine malenih tijela kako plutaju u vodi.

- Ovo se omaklo kontroli. Prošle noći, a bila je mjesečina i vidjeli smo dobro, rijeka je bila zaista živa i to zbog njih, toliko ih je bilo - rekao je jedan ribar piše News.

Drugi su ih vidjeli mrtve ili pak žive, ali malaksale. Neki tvrde da su ih vidjeli stotine na ulicama istočno od grada.

- Na svakog mrtvom su bila tri ili četiri, koja su ga jela. Suludo - ispričao je jedan muškarac.

Vjeruje se kako su glodavci plivali rijekom tražeći hranu na sprudovima, no kad su došli do tamo, nisu se imali snage vratiti i to je bio njihov kraj. To je objašnjenje za mrtve životinje u vodi, ovi na kopnu su stara stvar jer se lokalne vlasti zadnjih sedam mjeseci muče s porastom broja štakora. Sezona kiša i obilna žetva doveli su do pravog malog baby booma među ovim životinjama, zbog čega ih ima toliko mnogo.

Stanovnici se sada muče da repata stvorenja drže dalje od svojih domova, no ne mogu puno učiniti po pitanju brojnosti. Odnosno, ništa što bi se moglo smatrati humanim. No, stručnjaci smatraju da ništa ne treba napraviti - priroda će, naime, učiniti svoje.

- Da, sad ih ima jako puno i postoje životinje čija populacija odjednom naraste u povoljnom dijelu godine. No, brojke uskoro počnu opadati jer su pojeli su hranu i više nemaju što jesti. To se uvijek događa - pojasnio je Mathew Crowter sa Sveučilišta u Sydneyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:36