OTPORNI

Stariji su od dinosaura i preživjeli su četiri velika izumiranja... Koja je njihova tajna?

Oni su vrhunski predatori, čija je zadaća regulacija organizama koji se nalaze u nižim dijelovima prehrambenog lanca

Ilustracija

 Visual&written Sl/Alamy/Profimedia/Visual&written Sl/Alamy/Profimedia

Morski psi su prilično stara vrsta na ovome planetu. Znanstvenici smatraju kako morima i oceanima ovog planeta plivaju najmanje 450 milijuna godina. Od pet velikih izumiranja u povijesti Zemlje, preživjeli su četiri. U to se ubraja i ono u kojem su, na kraju krede, nestali kopneni dinosauri. Kako to da ova vrsta nije nestala?

Nekoliko je objašnjenja, piše National Geographic. Jako su prilagodljivi, pa im nije veliki problem snaći se u raznim klimatskim promjenama. Nešto stručnijim jezikom kazano, neki morski psi su jedinstveni po tome što imaju velike genome. Utvrđeno je da oni sadrže gene čija je uloga omogućiti im dobro podnošenje promjena.

Tijekom prošlosti našega planeta, velika količina slatke vode ulazila je u oceane i upravo to je ovim životinjama omogućilo opstanak. Naime, naučili suživjeti i u slanoj i u slatkoj vodi. Tu je i njihova raznolika prehrana - borave, naime, u dubokim oceanima, plitkima morima, pa čak i rijekama, tako da je jasno da im prehrana varira. Jedu sve: od planktona, riba i rakova, pa do kitova. Zbog toga u slučajevima da je izvor hrane ugrožen, ili je područje u kojem su živjeli postalo loše za njih, neka vrsta morsko psa izumre, ali druga preživi.

No, unatoč toj neopisivoj otpornosti i prilagodljivosti, pitanje je hoće li preživjeti izumiranje vrsta koje su izazvali ljudi. Premda su se u prošlosti dobro nosili s klimatskim promjenama, danas najveći problem nije to, nego prekomjerni ribolov. Naravno, tu je i zagađenje, koje utječe na njihova staništa.

Ulogu morskih pasa u cjelokupnom ekosistemu svjetskih oceana ne bi trebalo dovoditi u pitanje. Oni su vrhunski predatori, čija je zadaća regulacija organizama koji se nalaze u nižim dijelovima prehrambenog lanca. Ako dođe do smanjenja broja predatora, to direktno utječe na ostatak ekosustava, što dovodi do niza drugih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:45