ČAKOVEC

Stiže zima, projekt spašavanja pasa iz romskih naselja se nastavlja... Oni trebaju našu pomoć!

U akciji BIG MAMA cilj je do Božića prikupiti 30 tisuća kuna, kako bi se veliki hangar prilagodio svojim budućim stanarima
 Tomislav Kristo/Cropix

- Štenci u romskim naseljima opet se smrzavaju, a kujice donose na svijet nove u hladnoj i mokroj zemlji. Big mama pružit će dom bolesnim, ostavljenim i zanemarenim psima koje su ljudi izbacili na deponije romskih naselja, a oni u potrazi za hranom, puni parazita tumaraju ulicama bez zaklona i adekvatne skrbi - priča nam Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog azila, koji je trenutno ozbiljnoj kampanji. Nazvali su je BIG MAMA, po nadimku kojeg nosi njihov veliki hangar, a pokrenula ju je ekipa s Facebook stranice "Psi laju a karavane prolaze".

U njemu treba izolirati i spustiti strop, kako bi ga se moglo dobro grijati. Zašto? Jer se nastavlja akcija kastracije pasa iz romskih naselja, pa će na tom mjestu biti smješteni nesretnici s ulice za vrijeme kastracije. Zato je pokrenuta akcija, koja traje do Božića, a cilj je skupiti 30 tisuća kuna. Do sada su prikupili tek pet posto od potrebnog iznosa.

U Big Mami su već uređeni boksevi, koji su spremni za prihvat novih stanovnika. Na ulicama romskih naselja sad je, procjenjuje se, 400-tinjak pasa, koji će stići u azil. U planu je da se kastriraju u valovima, po 15-20 pasa. Nakon kastracije, ali i prije, potrebno ih je neko vrijeme izolirati od ostalih u skloništu, kako bi se spriječile moguće zaraze, te kako bi se oporavili.Aleksandra kaže kako računaju da će među psima koji će doći biti bolesnih, koje će trebati liječiti.

- U prvoj akciji smo morali unajmiti prostor izvan azila, ali ovaj je put tu Big Mama koja će smjestiti pse ako dobije strop bez kojeg je nemoguće zagrijati njenih 350 kvadrata prostora. Pripreme za nastavak projekta kastracije već su započele i zato je važno prikupiti donacije za Big Mamu što prije - pojašnjava Aleksandra i dodaje kako se novac prikuplja za OSB ploče, staklenu vunu te za plaću majstorima koji će to sve postaviti. Nikakvog tu luksuza nema.

Račun za donacije je HR4223400091510765743, model 02 i poziv na broj 888, svrha uplate: donacija za Big mamu, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec ili paypal: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09