BEZ DLAKA

‘Što se njima dogodilo?!‘ Čuvari u ZOO vrtu ostali u šoku kad su ugledali majmune, stručnjaci otkrili tužnu istinu...

Prije samo pet godina čimpanze iz ovog ZOO su organizirale bijeg iz svoje vanjske nastambe

Ilustracija

 Peter Scholey/Alamy/Alamy/Profimedia

Čuvari ZOO vrta ostali su u šoku kad su vidjeli da čimpanze nemaju dlake na tijelu. Riječ je o životinjama smještenim u njemačkom vrtu u Magdeburgu. Neki od njih imaju svega nekoliko dlaka na tijelu, zbog čega izgledaju zaista jako čudno.

Što je dovelo do ovoga?

Kako piše Daily Mail, navodno su životinje čupale dlaku jedna drugoj jer su pod stresom. Poznato je da se ove životinje međusobno uređuju, no ovakvo nešto nije viđeno. Čuvari su posjetiteljima rekli kako su se, eto, njihove životinje malo ‘previše uredile‘. Stvarno. To su napisali na obavijesti koju su stavili uz njihovu nastambu.

- Naše su životinje vrlo dobro, zdrave su - rekao je veterinar ZOO Vrta Felix Huseman za Bild.

No, aktivisti za prava životinja tvrde kako je ovdje na stvari nešto sasvim drugo. Smatraju da opadanje dlake nije uzrokovano prekomjernim uređivanjem, nego da je to simptom ‘teških psihičkih stresnih poremećaja.‘

- Neki od njih imali su vidljive ćelave točke na glavi, prsima i stražnjoj strani ramena; neki su sada bili gotovo potpuno bez dlaka. Osim toga, neke su životinje konzumirale vlastiti izmet - poručili su iz organizacije PETA.

Oni smatraju da se radi o poremećaju ponašanja te da stanje u kojem se nalaze pokazuje na ‘stalnu patnju‘ koju im je uzrokovao stres, strah, dosada i frustracija zbog zatvorenosti u ZOO vrtu. Sve to može dovesti do promjena u njihovom ponašanju.

Prije samo pet godina čimpanze iz ovog ZOO su organizirale bijeg iz svoje vanjske nastambe, a čuvari su ih nakon toga bili prisiljeni premjestiti u manji prostor, koji je bolje osiguran. Dvije godine kasnije PETA je podnijela kaznenu prijavu protiv uprave Vrta, no ona je odbačena. Sada su odlučili podnijeti prijavu protiv tužiteljstva koje je tada zatvorilo istragu.

- Apeliramo na političare i zoološki vrt da u potpunosti ukinu zatočeništvo velikih majmuna u zoološkom vrtu u Magdebur. Zločin je zatvarati velike majmune - dodala je Yovnne Würz, glasnogovornica organizacije.

Za mišljenje smo pitali i ravnatelja zagrebačkog ZOO vrta, Damira Skoka.

- Čovjekoliki majmuni pod ljudskom skrbi zahtijevaju visoke standarde s obzirom na visoku razinu inteligencije. S s obzirom na to da su i izrazito socijalni, ponekad ponašanja vezana za socijalnost (međusobno i samotimarenje) može biti prenaglašeno - recimo, ako se poremetila hijerarhija u strukturi...Ako nemaju zdravstvenih problema, gubitak dlake može biti zbog pretjeranog socijalnog ponašanja ili stresa - smatra Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:29