SLUČAJ ARON

Što se zapravo dogodilo? Je li kriva vlasnica za zapuštanje ili je volonterka zaista otela psa?

Mnogo je nejasnoća ostalo nakon što se prašina slegla, a policija trenutno utvrđuje sve činjenice

Pas Aron

 Udruga Le Pas

Prošli tjedan objavljene fotografije psa Arona s tumorom na testisu uznemirile su javnost. Tim više što je udruga LePas tvrdila da je pas dugoročno zanemarivan, piše portal Ni zagorje malo.

U slučaj su se uključili policija i veterinarska inspekcija, odnosno Državni inspektorat. Prema infromacijama s kojima raspolažemo, one su dosta oprečne od izjava i tvrdnji Tihane Maretić koja je istupala u ime Udruge za dobrobit i zaštitu životinja LePas.

Policija se uključila u slučaj po dojavi vlasnice psa koja je, nakon poziva iz Veterinarske klinike Kreszinger kamo ga je udruga po izuzimanju psa s javne površine dovela, nazvala policiju i prijavila krađu. Policija je Tihani Maretić naložila da psa vrati vlasnici. Poslali smo im niz pitanja, no iz PU zagrebačke odgovorili su nam samo da ‘utvrđuju okolnosti i provode izvide’.

Pokrenuto je kriminalističko istraživanje, a u tom su slučaju izvidi tajni. Kako smo uspjeli doznati iz izvora bliskih istrazi, policija surađuje s Državnim inspektoratom, dostupna im je sva medicinska dokumentacija koju Aronova vlasnica doista ima, ali se utvrđuju okolnostima pod kojima je udruga LePas odvela psa.

I policija i Državni inspektorat razgovarali su sa susjedima koji znaju Arona i navodno im nitko nije rekao da je pas zanemarivan. Naprotiv, susjedi tvrde da se vlasnici o Aronu brinu, navikli su ga viđati van dvorišta, ali svi znaju njegovo stanje i, tvrde, nikada ga nisu vidjeli da bi trpio bolove.

Tako tvrdi i veterinarska inspekcija. Potvrdili su nam da su bili na adresi na kojoj živi Aron i to ne samo jednom, po dojavi o navodnom zanemarivanju, posjetili su ga nenajavljeno i prije tri dana kako bi se uvjerili je li pas dobro.

– Uvidom u veterinarsko-medicinsku dokumentaciju koju vlasnica posjeduje utvrđeno je da se pas liječi u specijalističkoj veterinarskoj praksi. Iz dokumentacije je razvidno da vlasnik liječi psa od 05. ožujka 2019. godine te je napravljeno više dijagnostičkih pretraga. Godinu dana kasnije, 2020., vlasnik je u svrhu pripreme za operacijski zahvat od strane veterinara bio upozoren da je operacija rizična s obzirom na metastaze i starost psa te se odlučio za terapiju medikamentima. U nadzoru je također utvrđeno da je pas cijepljen u 2020. godini i da je provedena dehelmetizacija – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

– Pas je socijaliziran, živi u dvorištu kuće gdje ima pseću kućicu, a povremeno spava i u kući. Pas nikada nije na lancu i slobodno šeće po dvorištu. Pas je, po izjavi vlasnice, otuđen 30 metara od kuće. Vlasnica je izjavila u Zapisnik da se brine o svom psu više od 13 godina, a u slučaju da bude trpio bol, provesti će se eutanazija u veterinarskoj ambulanti. Za sada ne postoji indikacija za to. Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja vlasniku psa je naređeno provođenje daljnje mjere pružanja veterinarske skrbi radi zaštite zdravlja i dobrobiti psa – kažu inspektori i dodaju da je inspekcijski postupak i dalje u tijeku.

U međuvremenu smo dobili fotografije i snimku Arona kako se igra s lopticom. Na dan kada ga je udruga uzela, padala je kiša i pas je bio prljav. Udruga je te fotografije prezentirala kao činjenicu da je pas dugoročno zanemarivan. Zvali smo Tihanu Maretić iz udruge LePas, no nije nam se javila niti je reagirala na poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:22