NISU IZBIRLJIVE

Što sve jedu barske kornjače? Iznenadit će vas što im je na ‘meniju‘...

Zanimljivo je ove kornjače napuštaju svoj vodeni dom čim se pojavi i najmanji znak zagađenja
 ​JU Zeleni prsten

Mnogi barske kornjače smatraju biljojedima, no one to zapravo nisu. Radi se o svejedima, no njihova se prehrana mijenja s godinama koje prolaze.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije objavili su kako se u mladosti ove životinje hrane isključivo mesom drugih životinja - puževa, vodenih kukaca, riba i vodozemaca). S vremenom postaju svejedi, s tim da što su starije više preferiraju biljnu hranu.

- Veći plijen, koji ne mogu progutati odjednom, pridržavaju prednjim udovima i oštrim bezubim čeljustima otkidaju komadiće ili trgaju oštrim kandžama. Nemaju zube već šiljati i rožnati kljun te ravnu i rožnatu čeljust koju koriste za usitnjavanje hrane. Nemaju slinu pa hranu moraju jesti u vodi kako bi je mogle progutati - istaknuli su.

Zanimljivo je ove kornjače napuštaju svoj vodeni dom čim se pojavi i najmanji znak zagađenja, tako da po tome ima li ih u nekom području ili ne možemo vrlo lako ustanoviti radi li se o čistoj vodi ili zagađenoj. One u prirodi žive 15 do 20 godina, dok u zatočeništvu mogu i do 28.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:52