GROZNO

Stočari Novog Južnog Walesa u problemima zbog najezde miševa

Problem traje već nekoliko mjeseci, no situacija se ne poboljšava. Zapravo je sve gora i gora
Miševi u Australiji
 Facebook Screenshot snimke Amesa Zuricha

Kodi Brady već nekoliko mjeseci ima jutarnji ritual uklanjanja mrtvih miševa sa svoje farme u blizini Coonabarabrana, oko 490 kilometara sjeverozapadno od Sydneyja, prije nego što krene na posao.


Stočar pokupi stotine mrtvih miševa koje je ili utopio u kantama ili otrovao, dok najveća najezda glodavaca u nekoliko desetljeća hara australskom saveznom državom Novim Južnim Walesom.


"Strašno utječe na vaše mentalno zdravlje. Ne spavam jer sam paranoičan, znate, možete ih čuti u zidovima ili krovu", pripovijeda Brady.


On postavlja zamke za miševe posljednjih šest mjeseci i unatoč naporima da zaštiti kuću, glodavci su tamo u velikim brojevima.
"Vaša društvena i emotivna sigurnost je poljuljana i vi ste potpuno slomljeni", rekao je.


Regija se bori s najezdom miševa nekoliko mjeseci nakon što su obilne kiše donijele olakšanje najvećoj suši u zemlji u posljednjih 50 godina. Vlažno vrijeme nije samo pomoglo najvećem urodu žitarica ikada, nego je i miševe snabdjelo obilnom hranom.


Miševi - za koje se vjeruje da su u Australiju stigli s prvim europskim doseljenicima - dobro su prilagođeni zemljinoj često teškoj klimi.


Mogu preživjeti dugačke periode suhog vremena, a kad se vrijeme promijeni, rastu i rapidno se razmnožavaju kako hrana i voda postaju dostupne.


"Imam gumu oko ulaznih vrata i praga. Uopće ne otvaramo prozore jer su miševi poznati po tome kako sažvaču mrežu i uđu u kuću. Sada samo traže neko toplo mjesto."


Savezna država Novi Južni Wales u svibnju je ponudila stočarima besplatne mamce da se pozabave s problemom, no ozbiljnost najezde dovela je do poziva vladi da dopusti korištenje bromadiolona, otrova koji je trenutno zabranjen u Australiji.


Međutim, neki stočari i ekolozi upozoravaju na neželjene posljedice za druge životinje.


"Imam oko 15 mamaca i svako jutro i svaku večer provedem barem sat vremena skupljajući miševe kako bih smanjio rizik stradavanja divljih životinja", kaže Brady.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58