KUKEC O KUKCIMA

Stotine malih trčaka koji su ime dobili po Hitleru skrivaju se od neonacista u Sloveniji

U ovoj kolumni doznajemo kako je nakon Drugog svjetskog rata propao pokušaj da mu se promijeni ime

Ilustracija

 Alex Hyde/Nature Picture Library/Profimedia

Tako je to kad si mali, gotovo beznačajan kukac koji nema pravo glasa, pa te jednog dana, ničim izazvan, pronađe fanatični sljedbenik nacističkog režima i prozove po najzloglasnijem zločincu 20.stoljeća.

Upravo to dogodilo se sirotom, endemskom trčku Anopthalmusu hitleriju, poznatom i kao Hitlerjev Brezokec, kukcu koji živi samo u desetak špilja u Sloveniji. Iako smo u ovoj kolumni obično davali po deset zanimljivih i poučnih činjenica o nekom kukcu, ovdje je to gotovo nemoguće jer je "Hitlerko" toliko dosadan da je, uz najbolju volju, gotovo nemoguće pronaći podatke o njemu.

1. Mirno je živio do dolaska nacista

Austrijski inžinjer i amaterski entomolog Oskar Scheibel obožavao se, iz njemu poznatih razloga, zavlačiti po pećinama i špiljama Jugoslavije. Ujedno je stalno bio u kontaktu sa drugim sakupljačima kukaca, pa je 1933. kupio jedan primjerak ovog, dotad neopisanog stvorenjca. U čast njemačkog kancelara Adolfa Hitlera 1937. vrstu je nazvao Anopthalmus hitleri. Nacističkom zločincu to se jako svidjelo pa mu je poslao pismo zahvale. Sirotog kukca nitko nije ništa pitao.

2. Nekad su možda bili rasprostranjeni svijetom

"Hitleri" danas žive samo i isključivo u nekoliko vlažnih pećina na području Slovenije. Svijet je veliko mjesto, pa nije posve nemoguće da se negdje nalazi još koja kolonija, no šanse za to vrlo su male i vrsta je pred izumiranjem.

3. Nema posebnih karakteristika

Hitlerko spada u porodicu kornjaša i to triglobitskih, prilagođenih životu u potpunom mraku. Zbog toga nema ni očiju, već samo ticala, te maleno, poluzakržljalo tijelo koje može narasti do pola centimetra.

4. Ne zna se baš ni čime se hrani

Kako spada u kornjaše, znanstvenici vjeruju da se hrani baš kao i većina iz njihove porodice, lovećio sitnije organizme. No, sve o njemu vrlo je velika nepoznanica.

5. Ne smije promijeniti ime

Kada se čovjeku ne sviđa ime koje su mu roditelji nadjenuli, ništa lakše, ode u nadležni državni ured i tamo zaključi da se želi zvati Spužva Bob. Kukci to ne samo da ne mogu, već i ne smiju. Znanstvena zajednica je nakon Drugog svjetskog rata pokušala promijeniti ime, no prema taksonomiji imena i zakonima to nije moguće jer je ono već međunarodno priznat.

6. Ime mu donosi velike probleme

Znamo da su neonacisti čudni ljudi no manje je poznato da osim drugih rasa svojim djelovanjem dovode pred izumiranje i ovu rijetku vrstu kukca. Naime, zbog svog imena Hitlerko je na visokoj cijeni kod kolekcionara svih zamislivih i nezamislivih memorabilija iz tog najmračnijeg doba čovječanstva. Slovenske vlasti čak razmišljaju o potpunom zatvaranju svih pećina u kojima se nalazi kako bi se populacija pokušala koliko-toliko oporaviti. No, ne skupljaju ga samo fanatici, već i promućurni trgovci jer se očuvani primjerak može prodati i za više od 800 eura. U Sloveniji je lov strogo zabranjen, no krijumčarima treba tek nekoliko kilometara da se domognu Italije i sa sićušnim, a vrijednim ulovom, pobjegnu dalje i prodaju ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:50