BIZARNO

Stranka iz Dalmacije protiv galebova: ‘Iz ruku djeteta, starca ili pijanog čovika će oteti hranu‘

Obrušili su se na njih tvrdeći da su poubijali gradske vrapce te da prenose bolesti, premda ne navode točno koje

Galebovi u Zadru

 Jure Miskovic/Cropix

Iz Hrvatske stranke prava Zadarske županije poslano je u subotu poslijepodne priopćenje o galebovima, koje Zadarski prenosi u cijelosti:

"Gradovi naše županije postaju idealni za invaziju galeba klaukavca - letećeg štakora. Opće je poznato da su gradovi na Jadranu postali idealni za invazije ovoga galeba.

Gegaju se po ulicama kao polupitome mačke, pa ginu ispod kotača vozila. Uništilii su populacije gradskih vrabaca. Uništavaju svojim izmetom suncobrane, stolove ugostitelja kao i vaše automobile, spomenike te fasade. Ne uništava ih izmet nego kiselina koja ubija boju.

U biti, jeste li uopće primijetili da vrapčića ima sve manje? Golubovi su im poslastica, štakori pogotovo. Love ih kao da su orlovi, a ne galebovi. Toliko su inteligentni da će iz ruku neopreznog djeteta, starca ili pijanog čovika oteti hranu uz potrebno nasilje jer ova vrsta smatra čovjeka neprijateljem. Prenositelji su zaraznih bolesti.

Zvuči smiješno i nepotrebno za išta poduzimati. Da, smiješno je bilo i gradonačelniku Dukiću kad su mu naši zastupnici prije više godina prezentirali lažna jaja koja su korištena u susjednim gradovima u početcima pivot projekata za smanjenje populacije istih. Smiješno je bilo i ostalima kad su davnije neki drugi zastupnici govorili o tome.

Nekad su živjeli na hridima i naši boduli su na stare načine razbijanjem jaja održavali populaciju na prihvatljivome nivou. Danas ovaj simbol mora živi i po selima Bukovice. Doslovno nevjerojatno.

Zašto je to tako? Zato što se nije poduzelo ništa. Veliko ništa! A Zadar je radi deponija na Diklu i needuciranosti građana o ovom problemu oaza za ove štetočine. Naravno većina onih koji napuštaju susjedne gradove u kojima se smanjuje njihova populacija utočište pronalaze u safe zoni za njih. Zadru.

Danas su gotovo svi ozbiljniji gradovi u projektima smanjena broja galebova. Naravno to je nemoguće bez pomoći sugrađana. I svi su jako uspješni u tome.

Uz pomoć grada Zadra kao i same Županije potrebno je pokrenuti se i shvatiti ovaj problem ozbiljno.

Na letku u prilogu vidimo kako se educiraju građani Istre koji su uspjeli iskontrolirati ovaj problem", stoji u priopćenju potpisanom "Odbor za zaštitu okoliša HSP-a Zadarske županije".

Predsjednik ŽV HSP-a Mate Lukić potvrdio je da je priopćenje on osobno odobrio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:03