ODMAZDA ZBOG NAPADA

Strava u Kini: Lokalne vlasti krenule u bitku sa psima, šokantne snimke nasilja obišle svijet

Procjenjuje se da je u toj zemlji oko 40 milijuna napuštenih pasa i 53 milijuna mačaka s jednakim statusom

Ilustracija

 Olha Rohulya/Alamy/Alamy/Profimedia

Lokalne vlasti diljem Kine krenule su u akciju protiv pasa i to nakon što je jedan rotvajler ranije ovog mjeseca ozlijedio dijete. Dogodilo se to dok je mališan šetao s majkom u Chengduu 16. listopada, zbog čega su vlasti objavile da će pooštriti kontrolu pasa, ponavljajući važnost "civiliziranog posjedovanja pasa".

Kineski državni mediji izvijestili su da je dijete prebačeno s odjela intenzivne njege 23. listopada i da je njegovo stanje stabilno. Protiv vlasnika su poduzete mjere, a istraga je još uvijek u tijeku.

Okrug Shenqiu u Henanu najavio je da će se u svojoj akciji usredotočiti na pse određenih pasmina i na napuštene pse s ulice, Sečuanska autonomna županija Ebian Yi odlučila je provesti akciju u cijelom okrugu – rekavši da će se svaki pas koji se nađe bez nadzora na javnom mjestu smatrati napuštenim psom i bit će uhvaćen. Njihova sudbina nakon toga? Nije rečeno.

Objave na društvenim mrežama zgranule su ljude diljem svijeta: na njima se vidi stanodavce ili članove raznih društvenih odbora kako provaljuju ljudima u kuće i nasilno im odvode pse. Neke su životinje kasnije ubijene.

Objavljeno je da je sveučilište u provinciji Liaoning otpustilo zaštitara koji je gušio napuštene pse u kampusu. Kineske lokalne vijesti izvijestile su da su studenti napuštene ubili pse u domu strukovnog koledža u Sichuanu.

Podaci iz 2021. godine pokazuju da je u toj zemlji napuštenih pasa oko 40 milijuna, piše Guardian, a mačaka je oko 53 milijuna. U 2019. godini Kina je bila peta u svijetu po broju umrlih od bjesnoće, prema podacima objavljenim u Međunarodnom časopisu za zarazne bolesti.

Kina nema posebne zakone koji se odnose na napuštene pse. No, ubijanje tih nesretnih životinja, koje su na ulici završile ljudskom krivnjom, izazvalo je bijes u javnosti.

- Ne, nisu svi psi s ulice loši, jednako kao što svi ljudi nisu dobri. Molim vas, prestanite ubijati životinje - objavio je apel kineski glumac Cya Liu Ya-se na Weibu.

- U redu je da ih ne volite, ali nemojte im nanositi bol. Najljepše vas molim da budete dobri i razumni, a ne da ih zlostavljate - napisao je na svom profilu drugi glumac, Di Yang. Oba glumca ostala su bez svojih računa, koji su deaktivirani, nedugo nakon tih objava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:20