Improve River LIFE

Stručnjaci ministarstva proučili ribe u Jadru i Vrljici: Vidjeli smo kalifornijske pastrve, štuke...

Njihova sljedeća faza uključuje izlov invazivnih i stranih riba jednom mjesečno

Kalifornijska pastrva, ilustracija

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Iz Ministarstva gospodarstva objavili su kako su u sklopu projekta Improve River LIFE, proveli monitoring invazivnih vrsta riba na rijekama Vrljici i Jadru.

- Identificirane invazivne vrste, poput kalifornijske pastrve na rijeci Jadro i štuke na rijeci Vrljici, imaju značajan negativni utjecaj na autohtone riblje populacije, posebno na mekousnu koja je izložena kompeticiji i predaciji. No, osim tih invazivnih vrsta, uočili smo prisutnost i drugih stranih vrsta poput šarana (Cyprinus carpio), sunčanice (Lepomis gibbosus), grgeča (Perca fluviatilis) i babuške (Carassius gibelio), koje također mogu imati neželjene posljedice na mekousnu - objavili su.

Provedba monitoringa bila je ključna za razvoj učinkovitih strategija zaštite i upravljanja, koje za cilj imaju smanjenje negativnog utjecaja svih invazivnih i stranih vrsta riba te očuvanje ravnoteže i bioraznolikosti naših rijeka, pojasnili su iz Ministarstva.

Njihova sljedeća faza uključuje izlov invazivnih i stranih riba jednom mjesečno, što će dodatno doprinijeti očuvanju prirodnih staništa i autohtonih ribljih populacija na Vrljici i Jadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:55