UPOZORENJE!

Stručnjaci su ozbiljno zabrinuti za ovog tigra, a razlog su - obilne padaline!

No, nisu samo oni u opasnosti. Nije bajno ni jelenima, kao niti divljim svinjama

Amurski tigar

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Ekstremne snježne padaline na krajnjem istoku Rusije dodatno ugrožavaju već ugroženog amurskog tigra, najveću divlju mačku na planetu, objavila je u nedjelju organizacija World Wildlife Fund for Nature (WWF).


Zbog neuobičajeno dubokog snijega, tigrovi i druge divlje životinje poput jelena i divljih svinja teško mogu pronaći hranu.
"Snježni pakao" postaje smrtonosna opasnost.


Već na početku zimske sezone na nižim nadmorskim visinama ima od 50 do 80 centimetara dubokog snijega, dok ga u gorju ima više odjednog metra. Mnoge životinje ne mogu se probiti kroz ovaj debeli snježni pokrivač.


"Krivolovci su već iskoristili izvanrednu situaciju i krenuli u ilegalni lov", rekao je Markus Radday, ruski službenik i voditelj projekta u WWF-u Njemačka.


Također se boji da će se kontakti s ljudima povećati jer bi se tigrovi i druge divlje životinje mogle spustiti u naseljena područja u potrazi za hranom. Lokalno stanovništvo već primjećuje porast aktivnosti velikih mačaka. Timovi stručnjaka prate situaciju u posebno pogođenim regijama Habarovsk i Jevrejskaja. Oni bi trebali pomoći minimizirati kontakte s ljudima.


Prema WWF-u, tigrovi bi trebali jesti oko 10 kilograma mesa dnevno. Broj amurskih tigrova u Rusiji, koji su posebno strogo zaštićeni i ugroženi od krivolovaca, procjenjuje se na oko 540. Žive uglavnom u Amurskoj regiji na krajnjem istoku Rusije, nedaleko od obale Tihog oceana.

Krivolovcima prijeti kazna do četiri godine zatvora i velike novčane kazne ako ilegalno love životinje. Ruska policija pronašla je tigra ubijenog u šumi u regiji Primorje krajem studenog. Istražitelji su nakon pregleda rane od metka i streljiva pokrenuli kazneni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 09:53