ŽIVIO S PTICAMA

Stručnjak za patke zarazio se opasnom ptičjom gripom: ‘One su bile njegove ljubimice, sve su mu uginule, a sad još i ovo...‘

UKHSA je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju i pozvala građane da ne diraju bolesne ili mrtve ptice.

Prizor s britanske farme na kojoj je izbila ptičja gripa, Alan Gosling (u krugu)

 Leon Neal/AFP, Profimedia

Stručnjak za patke prva je osoba u Velikoj Britaniji koja je zaražena smrtonosnim sojem ptičje gripe H5, prenosi Telegraph.

Alan Gosling, 79, bio je pozitivan na virus tijekom rutinskog uzimanja brisa nakon što se jato mošusnih pataka koje je držao u svom domu u Buckfastleighu u Devonu zarazilo i uginulo prošlog tjedna.

Dužnosnici se boje da je zaradio smrtonosni virus H5N1, koji je u Velikoj Britaniji zarazio ptice u rekordnom broju tijekom prošle godine i koji kod ljudi ima stopu smrtnosti od 53 posto.

Gosling, koji je u samoizolaciji, prva je osoba u Britaniji koja je zaražena virusom ptičje gripe od 2006. i jedina koja se ikada zarazila sojem H5.

Umirovljeni strojovođa tvrdio je da se osjeća dobro, no bio je uznemiren zbog onoga što se dogodilo patkama, dodajući: "Bio sam s njima više od 20 godina, ovo je meni ogroman gubitak. Bile su moja obitelj. Bile su moj život. Kuća nikad nije bila prazna i nikad nisam bio sam. Sada mi je kuća kao mrtvačnica."

Ellesha Gosling, snaha gospodina Goslinga, rekla je da je prvi primijetio da se nekoliko pataka razboljelo neposredno prije Božića.

Gospođa Gosling iz Cranbrooka, rekla je: "Proteklih nekoliko tjedana bili su pakao za ovu obitelj. Umrle su mu sve patke, a one su mu bile kao najbliži prijatelji. Često nam se javlja telefonom i pita što su rekli liječnici, ali ne možemo odgovoriti na pitanja na koja ne znamo odgovore."

Jato pataka izvorno je živjelo u javnom prostoru u blizini kuće gospodina Goslinga, ali nakon što ih je nekoliko godina hranio, donio ih je u svoju kuću.

image

Alan Gosling

Gosling Family/Swns/Swns/Profimedia

Obitelj je rekla da je bio testiran nekoliko puta, a jedan od njih rezultirao je potvrdom da ima spomenuti soj ptičje gripe, iako je britanska Zdravstvena i sigurnosna agencija (UKHSA) rekla da njegova infekcija nije potvrđena. Kontakti gospodina Goslinga su pronađeni, no nijedan nije bio pozitivan na virus. UKHSA je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju i pozvala građane da ne diraju bolesne ili mrtve ptice.

U Velikoj Britaniji je nedavno zabilježen veliki broj slučajeva ptičje gripe soja H5N1 kod ptica. To je dovelo do odstrela oko 500 tisuća ptica.

Christine Middlemiss, glavna veterinarska službenica u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je: "Iako je ptičja gripa vrlo zarazna, ovo je vrlo rijedak slučaj. Poduzeli smo brze mjere kako bismo ograničili širenje bolesti - sve zaražene ptice su eutanizirane, a u tijeku je čišćenje i dezinfekcija prostora. Ovo je podsjetnik da je stroga čistoća kod držanja životinja važna."

Mike Tildesley, profesor modeliranja zaraznih bolesti na Sveučilištu Warwick, rekao je da se građani koji ne provode puno vremena s pticama nemaju razloga za brigu.

"Ovo će očito biti velika vijest, ali ključna stvar je da su ljudske infekcije virusom H5N1 doista rijetke i gotovo uvijek nastaju kao rezultat izravnog, dugotrajnog kontakta s peradi", rekao je.

"Nikada nije bilo dokaza o trajnom prijenosu H5N1 s čovjeka na čovjeka, tako da trenutno ne bih smatrao to značajnim rizikom za javno zdravlje", dodao je.

Profesor Ian Jones, virolog na Sveučilištu Reading, rekao je: "Unatoč trenutnoj povećanoj zabrinutosti oko virusa, nema potrebe za javnom uzbunom."

Profesorica Isabel Oliver, glavna znanstvenica – voditeljica tranzicije u UKHSA, rekla je: "Iako je rizik od ptičje gripe za širu javnost vrlo nizak, znamo da neki sojevi imaju potencijal da se šire na ljude i zato imamo uspostavljeni sustavi za rano otkrivanje i poduzimanje mjera."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:24