NEVJEROJATNA BRZINA

Stypopodium schimperii se širi Jadranom: ‘Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki‘

Ona je trenutno jedina strana vrsta koja pokazuje toliki intenzivni potencijal
 Institut za oceanografiju i ribarstvo

U podmorju naše zemlje primijećena je nova iznimno invazivna alga Stypopodium schimperii. Objavio je to Institut za oceanografiju i ribarstvo, koji upozorava da nije bezazlena.

- U jesen 2020. pronašli smo nekoliko primjeraka uz otok Vis, blizu Komiže. Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki. Našim zadnjim istraživanjima provedenim krajem svibnja utvrdili smo kako Stypopodium schimperii trenutno predstavlja stranu vrstu alge s najvećim invazivnim potencijalom u našem podmorju. Ta alga danas prekriva 100 posto morskog dna na mnogim mjestima oko Komiže, potpuno potiskujući naše alge na stjenovitom dnu između 5 i 15 metara dubine!

Nije moguće predvidjeti hoće li se Stypopodium schimperii uskoro posvuda proširiti našim podmorjem ili će nakon početnog snažnog razvoja, doći do njegovog povlačenja, što se često događa sa stranim vrstama.

image
Institut za oceanografiju i ribarstvo

Možda je alga već prisutna i na drugim mjestima osim oko Komiže na Visu, pa ako je uočite, obavezno nam javite. Slikajte je pod morem ili izvadite zbog fotografiranja na kopno. Alga nalikuje našoj zavičajnoj vrsti naziva Padina pavonica, ali je padina izrazito bijela, za razliku od oker boje strane vrste Stypopodium schimperii, a koja ponekad i iridizira plavkastim nijansama. Ujedno je strana alga i puno veća, te može doseći dimenzije od preko 40 cm, a zavičajna padina rijetko do 20 centimetara - objavili su.

Stypopodium schimperii je smeđa alga koja potječe iz Indijskog oceana, a Sredozemlje je vjerojatno naselila prolaskom kroz Sueski kanal. Prva zabilježba bila je u Izraelu oko 1973. godine. Daljnjim širenjem, zahvatila je obale istočnog dijela Sredozemlja, a zabilježena je i u Egejskom i Jonskom moru u Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2022 02:04