BEZ MILOSTI

Švedska kreće u rat s divljim svinjama, koristit će sve dostupne metode da ih drži podalje

No, državni veterinarski epidemiolog smatra da trenutno postoji "nulti" rizik bolesti

Ilustracija

 Tea Cimas/Cropix

Norveška bi mogla podići ogradu duž granice sa Švedskom kao dio paketa mjera osmišljenih za iskorjenjivanje populacije divljih svinja nakon izbijanja afričke svinjske kuge u Švedskoj prošle godine.

U ratu protiv divljih svinja, za koje su vlasti procijenile da predstavljaju veliku opasnost za uzgoj svinja za hranu, je u planu i praćenje populacije i njezinog utjecaja, a državna tijela također preporučuju da se više posveti lovu na divlje svinje, da se dopusti prodaja mesa odstrijeljenih divljih svinja i te da se od uzgajivača svinja za hranu zahtijeva da obvezno i sami podignu ogradu za one životinje koje borave na otvorenom.

Ostale mjere mogle bi uključivati ​​izgradnju ograde na norveškoj strani granice kako bi se spriječio prelazak veprova u zemlju iz Švedske, gdje se procjenjuje da broji do 300 tisuća.. Danska je uspješno smanjila populaciju divljih svinja nakon postavljanja ograde na granici s Njemačkom.

Afrička svinjska kuga, ozbiljna virusna bolest koja pogađa svinje, ali ne i ljude, pronađena je tijelima u uginulih divljih svinja u blizini Fagersta, 145 kilometara sjeverozapadno od Stockholma, u kolovozu i rujnu.

Međutim, Karl Ståhl, švedski državni veterinarski epidemiolog, smatra da trenutno postoji "nulti" rizik od svinjske kuge u Švedskoj nakon što je posljednja divlja svinja koja je bila pozitivna preminula u rujnu, dodajući da u zemlji nema aktivne cirkulacije bolesti.

Norveški ministar poljoprivrede i prehrane, Geir Pollestad, rekao je ranije ovog mjeseca da vlasti rade na "novim i pojačanim mjerama" kako bi se broj divljih svinja sveo na najmanju moguću mjeru.

- Ako dobijemo svinjsku kugu u Norveškoj, to će imati velike posljedice za one koji se bave proizvodnjom svinjskog mesa, ali će također postaviti velika ograničenja na mogućnost lova, [izvođenja] šumskih operacija i bavljenja aktivnostima na otvorenom u područjima zahvaćenim zarazom - rekao je za Guardian.

Najveća norveška populacija divljih svinja nalazi se u Østfoldu, okrugu na jugoistoku koji graniči sa Švedskom, ali također su viđene u Innlandetu, poljoprivrednom okrugu u blizini Østfolda, i sjevernije.

Ole-Hean Tronerud, glavni norveški veterinarski službenik, rekao je da bi ograda na granici sa Švedskom mogla utjecati na brojnost populacije divljih svinja, ali da prvo treba obaviti "mnogo istraživanja i prikupljanja informacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:29