EKSTREMNE VRUĆINE

Temperature od rekordnih 50 °C u Kanadi doslovno skuhale desetke tisuća dagnji, kamenica i drugih školjkaša

U Britanskoj su Kolumbiji tijekom tri uzastopna dana krajem lipnja zabilježene rekordno visoke temperature
Dagnje (ilustrativna fotografija)
 Niksa Stipanicev/Cropix

Najjači toplinski udar u povijesti Kanade skuhao je više desetaka tisuća kamenica, dagnji, zvjezdača i puževa koji su živjeli u vodama oko grada Vancouvera u provinciji Britanskoj Kolumbiji, javlja Business Insider.

Chris Harley, morski biolog sa Sveučilišta Britanske Kolumbije, pomor je uočio kada je u nedjelju osjetio da se iz smjera plaže Kitsilano širi neugodan miris. Harley je u razgovoru za kanadsku televizijsku postaju CBC rekao da je ostao šokiran kada je otkrio izvor mirisa.

U Britanskoj Kolumbiji SU tijekom tri uzastopna dana krajem lipnja zabilježene rekordno visoke temperature. Rekordnih 49.6 °C izmjereno je 29. lipnja.

Nije razjašnjeno kada su školjkaši stradali. Harley je za CBC rekao da većina morskih životinja koje žive u priobalnom području mogu izdržati temperature od maksimalnih 30 °C. Termografske snimke napravljene 28. lipnja pokazale su da je temperatura na vancouverskim obala iznosila 50 stupnjeva Celzija.

Harley je nadalje rekao da će kvaliteta vode u tom području privremeno pasti jer kamenice i dagnje filtriraju vodu. Dodao je i da je na temelju dostupnih podataka o pomoru morskih životinja u vodama oko Vancouvera izračunao kako je moguće da je na sličan način uginulo više od milijardu životinja koje žive u priobalnom području obližnjeg Salishkog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:53