ČUDESNA

Totalno drukčija od drugih: Rođena žirafa neobičnog izgleda, jedina takva na cijelome svijetu

Pjege ovim životinjama u prirodi služe za kamuflažu, ali i za reguliranje tjelesne topline

Ilustracija

 Dibyangshu Sarkar/Afp/Profimedia

To je zaista veoma rijedak prizor, a mogu mu svjedočiti samo posjetitelji ZOO vrsta u Tennesseeju. Što je tamo toliko posebno? Jedna malena žirafa, koja je tek nedavno došla na svijet. Posebna je po tome što je cijela u jednoj boji. Trenutno se traži ime za ovu posebnu životinju, a dobit će jedno od ova četiri: Kipekee (Jedinstvena), Forayali (Neobična), Sjakiri (Najljepša) ili Jamella (Posebna ljepotica).

Ženka je na svijet došla 31. srpnja i bila je smeđe boje. Zaposlenici Brights ZOO vrta su odmah shvatili da nema pjege kao i sve druge žirafe. Nije izgledala kao njena majka, koja je sasvim uobičajena. Ona pak nije u svom malenom vidjela ništa drugačije, tako da je nije odbacila, nego se predano brine o njoj.

Iz tog ZOO vrta vjeruju kako je malena žirafa jedinstvena, jer je zaista veoma rijedak slučaj da na svijet dolaze bez svojeg dobro poznatog uzroka boja, koje im služe za kamuflažu. No, nije to jedina funkcija: ispod pjega se nalaze krvne žile koje omogućavaju žirafi da u središtu svake od pjega otpušta toplinu, pa im daje mogućnost da tako reguliraju toplinu svog tijela.

Svaka žirafa, osim ove in Tennesseeja, ima jedinstven uzorak pjega, za koje znanstvenici vjeruju da je naslijeđen od majke.

- Svjetska pažnja koju je naša žirafa privukla omogućila je da više govorimo o potrebi da se ove životinje zaštite. Populacija u divljini je u opasnosti, jer je zadnjih 30 godina nestalo 40 posto ovih životinja u divljini - rekao je osnivač ZOO vrta Tony Bright, piše Guardian. Za smanjenje broja je odgovorno nemilosrdno ubijanje ovih životinja, kao i uništavanje njihovih staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 10:34