UBIJENA ŽIVOTINJA

Traže sankcije za Mađara koji je skočio na labuda: ‘Učinit ćemo sve da slučaj ne prođe nekažnjeno‘

Prema Pravilniku, visina naknade štete za ubijanje crvenokljunog labuda iznosi 3600 kuna, a žutokljunog labuda 9600 kuna
Ilustracija, arhiva
 CROPIX

O slučaju usmrćivanja labuda nakon što je na njega u Skradinu s jahte skočio turist, oglasili su se i iz udruge Prijatelji životinja. Zatražili su hitan nadzor i prekršajnu prijavu protiv mađarskog turista, prenosi Šibenik.in.

'Povodom činjenice da je u nedjelju u popodnevnim satima (oko 17 sati) u Skradinu stranac svjesno skočio s vrha jahte ravno na labuda pri čemu ga je smrtno ranio, zatražili smo hitni nadzor i prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode', napisali su na Facebooku.

Podsjećaju da je policija utvrdila da u spornom slučaju nema elemenata kaznenog djela i da skok na labuda nije bio s namjerom (unatoč dokazima i brojnim svjedocima koji su vidjeli da se publika na brodu smijala činu optuženog te da je njegov prijatelj sve to snimao mobitelom).

- Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da osiguramo da slučaj ne prođe nekažnjeno i da se optuženog tereti prema Prekršajnom zakonu, kada već neće prema Kaznenom – napomenuli su iz Udruge.

Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: - crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna; žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna.

Čitatelj ŠibenikIN-a koji je svjedočio događaju ne miri se s odlukom policije da nema elemenata kaznenog djela.

- Ako sam zvao 112 te policiju da im prijavim cijeli slučaj koji se ispred mene odvio, kako je onda moguće da se izvede zaključak da je sve bio samo nesretan slučaj. Rečeno mi je iz policije da će me kontaktirati jedan inspektor, no to se do ovoga trenutka nije dogodilo. Svi su prisutni vidjeli da nije bio nesretan slučaj, već da je skok bio ciljan uz bodrenje publike s broda, što je završilo kobno za labuda – kazao je čitatelj, a spomenuti portal potom je dobio i fotografiju s mjesta događaja.

- Labuda čak nisu odvukli Mađari, nego skiper s druge jahte, koji valjda nije mogao gledati kako im ptica umire pred očima. Ili ako je već bila mrtva, da lešina pluta među brodovima. Ovi s mađarske jahte su to promatrali, što se jasno vidi na slici – kazao je čitatelj koji im je poslao fotografiju.

Iz Državnog inspektorata su kazali kako su zatražili od nadležne Policijske postaje službenu informaciju o događanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:24