NJEGA

Treba li održavati dlaku oštrodlakim psima? Mnogi su vlasnici po tom pitanju u zabludi...

Groomerica Petra Puvača Klingor, vlasnica Cuckeraja, uredila je našeg psećeg modela i objasnila nam niz stvari
 Ranko Suvar/Cropix

Donedavno sam mislila da moj oštrodlaki pas ne treba šišanje. Uvijek me šokiraju vlasnici koji ošišaju psa kako bi im bilo lakše čistiti, a onda psu naprave problem jer ga liše previše dlake. Ona ima funkciju: ljeti hladi, zimi grije. I zbog toga moja oštrodlaka Mašenjka nikad nije išla na šišanje.

Petra Puvača Klingor, vlasnica Cukeraja, objasnila mi je da sam u pravu. Mašenjkii zaista ne treba nikakvo šišanje. Treba je, zapravo, svakih nekoliko mjeseci istrimati, kako bi joj se odstranila mrtva dlaka. Rekla mi je i nevjerojatnu činjenicu: Maša se uopće ne linja. Kad se skine mrtva dlaka, njoj ništa ne otpada. Zbog toga smo otišle do Petre na češljanac, da vidimo kako to izgleda i kakvi će biti rezultati.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Koristit ću nekoliko različitih alata za trimanje. Prvo s coat kingom uklonim očiti višak, a onda noževima za trimanje ili prstima trimam. Ona ima oštru, terijersku dlaku i trebalo bi je redovno, barem jednom u dva mjeseca, počešljati - kaže mi dok skida s mojeg psa gomilu dlake. Moram naučiti plesti džempere, mislim gledajući hrpu koja raste, jer je šteta bacati svu tu dlaku.

- Trimanje da, šišanje kod oštrodlakih pasa ne, jer se na taj način uništava folikul dlake. Na kraju koža ne može disati jer se oštra mrtva dlaka samo skrati, a podlaka se ne pipne i sve ostane iste dužine. Maši nakon ovoga neće biti hladno ni vruće, jer ću izvući samo dio poddlake koji je višak i koji se zapetljava. Kod oštrodlakih pasa u prirodi grmlje kroz koje se ona provlači lagano čupka tu mrtvu dlaku. Tako da ja, zapravo, oponašam prirodu - kaže Petra.

image
Ranko Suvar/Cropix

Kad se pas otrima, dodaje, neće se linjati jer se dlaka koja je završila rast i mirovanje iščupa umjesto da se čeka da sama otpadne. U tom ju je stanju najbolje održavati. Nisu sve dlake iste, kaže, i svaka zahtjeva drugačiji pristup. Nakon sat i pol trimanja kaže kako da, da je upotrijebila mašinicu bila bi gotova za deset minuta. No to da za psa nije dobro i ona to neće raditi.

- Uvijek treba prepoznati dlaku, ali i stil života nekog psa. Da živi na imanju ne bi trebalo toliko puno i često trimati jer bi priroda odradila svoje i skinula većinu . To bih ti i rekla. No, živi u stanu, ona nije u prirodi i ovakav joj postupak treba. To je općenito moj princip. Recimo, samojeda neću šišati da bi vlasnik imao manje dlaka i ne bi morao četkati. Ošišat ću ako je neko spašavanje psa s ulice, kojem je dlaka u dreadlocksima i kojeg bi boljelo da ga raščešljavam - kaže Petra i dodaje:

image
Ranko Suvar/Cropix

- Pasmine u pravilu imaju određene tipove dlaka koje su imale svrhu obzirom na namjenu psa. Recimo, labrador ima masnu da voda klizne s njega kad pliva, polarci imaju takozvani double coat da se ne smrznu, a kod mješanaca treba prepoznati tip dlake i najbolji način za brigu o njoj - pojašnjava.

U idućih par dana testiram sve što mi je rekla. I da, rekla je istinu: Mašenjki nije hladno, a po stanu ne nalazim nijednu njenu dlaku.Zašto mi nitko sve ovo nije rekao prije šest godina, kad sam je dovela doma? Bilo bi mi puno lakše...

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:24