OPSESIJA

Trebate li psu dopustiti da žvače i igra sa štapovima koje pronađe u prirodi? Da, ali...

Imaju različite teksture, mirise i dolaze u svim veličinama, pa je to kao da svaki dan imaju novu igračku
 Vincent Scherer/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi vlasnici pasa vide kako njihovi psi nose štap tijekom svakodnevnih šetnji. To je jednostavno ljubav. Neki psi žvaču štapove, dok bi ih drugi rado odnijeli kući. Ali zašto je to tako? Još uvijek nema točnog odgovora na to pitanje, samo nagađanja. Svaki pas je drugačiji i dok neki neće reagirati komade drveta, drugi će poludjeti za njima. Poznato je da štapovi imaju različite teksture i mirise, pa će ih zbog toga gotovo psi rado žvakati. Neki vlasnici smatraju da njihove ljubimce štapovi podsjećaju na kosti, koje mnogi obožavaju.

Za mnoge pse štapovi će biti izvrsna igračka s kojom se mogu igrati. Budući da dolaze u različitim veličinama i oblicima, može se razumjeti zašto psi vole – to je kao da svaki dan dobivaju novu igračku, piše World Dog FInder.

Ako vaš pas voli štapove, vjerojatno će pokušati ponijeti neke od njih kući. Psi na komade drveta gledaju kao na nagradu i trofeje i zbog toga ih žele ponijeti sa sobom kući. Ako je riječ o lovačkom psu, ne treba se nimalo čuditi. Te su pasmine ‘stvorene‘ da love divljač, a na štap će gledati kao na plijen.

Prisjetite se kako je sve počelo – najvjerojatnije ste pronašli štap i bacili ga svom štencu. Možda ih u to vrijeme nije toliko volio, ali je shvatio da je to igra i sad ih obožava. Kod nekih je pasa to razlog - oni se jednostavno samo vole igrati.

Mnogi psi štapove vole žvakati, u čemu nema ništa loše. Dapače, pomaže uklanjanju zubnog kamenca. Iako postoje igračke koje tome službe, mnogi psi ih ignoriraju, pa je vlasnicima komad drveta jedina nada za prirodno čišćenje zubiju. No, valja biti oprezan. Ako štap ima oštre rubove, pas može ozlijediti nepce, može mu zapeti za zub ili se čak zabosti u grlo. Sve su to slučajevi koje smo vidjeli. Osim toga, ako guta komade drveta, trebalo bi paziti da oni nisu preveliki, kako mu ne bi stvorili probleme u želudcu koje će morati rješavati veterinar. I to smo vidjeli, a pošto se ne radi o bezazlenoj situaciji, bolje je biti na oprezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:52