TE VELIKE OČI

Tri godine je najbrži, ali ima i titulu najljepšeg magarca! Upoznajte šarmantnog Benita...

U cijeloj Hrvatskoj istarskih je magaraca jako malo: ostalo ih je svega 600-tinjak

Ilustracija

 Jadrofoto/Alamy/Profimedia

Benitu je tek sedam godina, a već je velika zvijezda. Triput je naime osvojio nagradu za najbržeg magarca u utrci na 300 metara na Bumbarskoj fešti u Vodnjanu.

"Prva trka znači imao je tri godine tek, ja ga nisam niti jahao i dao sam ga jednom prijatelju koji je htio i on je pobijedio", ispričao je Gordan Galant, uzgajivač istarskih magaraca za RTL.

Nije samo snažan već i zgodan pa je ove godine odnio i titulu Mister magarca.

- Ima lijep stav ravna leđa, malu glavicu, ravne noge isto da nisu okserice. I karakter mu je dobar - kaže Gordan.

Uvijek prvi dotrči kada ga njegov vlasnik pozove. Slobodno vrijeme provodi na svom imanju uz dvadesetak magaraca i magarica.

U cijeloj Hrvatskoj istarskih je magaraca ostalo svega 600-tinjak. Pravi gospodin ponekad i u užem krugu prijatelja zna iznenaditi kada krene u kas.

"- Nedavno je prijateljica ovdje slavila rođendan pa smo se vozili pa je on malo ubrzao pa je bila fora - kazala je Elin Galant.

Poznato je da nije preporučljivo magarcima stajati iza leđa kako vas ne bi udarili kopitom. Elin i Leo s domaćim životinjama već imaju iskustva.

- Pa znaju nekada, manje puta, osim kad ideš iza njih onda udare. Trebaš biti oprezan - kaže Leonard.

No, ne i Benito za kojeg kažu nikad na njih nije podigao kopito. Zbog svih ovih vrlina ovog je ljeta dobio i filmsku ulogu. Snimao je film u Fažani stari istarski voz za magarce. Vlasnik Gordan na njega je beskrajno ponosan i kaže ne bi ga mijenjao ni za što na svijetu.

RTL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:00