LJUBIMICA HRVATSKE

Tuga se nadvila nad Brodski Varoš, uginula je Malena: ‘Ostajemo Klepo i ja...‘

‘11 dana nije jela, pokušao sam je hraniti... Klepetan ne želi u gnijezdo. On i dalje misli da je ona negdje‘, kaže shrvani Vokić
Stjepan Vokić i Malena
 Danijel Soldo/Cropix

Uginula je najpoznatija i najomiljenija roda u Hrvatskoj, Malena.

'11 dana nije jela, pokušao sam je hraniti, bila je tu kod mene u kući... Klepetan je ostao tu, ali ne želi u gnijezdo. On i dalje misli da je ona negdje, jako mi je teško. Imala je to slomljeno krilo već dugo i eto... Bio je i veterinar posljednjih nekoliko dana, ali rekao je odmah da joj nema pomoći', potvrdio je Stjepan Vokić za Index.

'Ostajemo Klepo i ja, on ako dođe i sljedeće godine, ja ću biti tu za njega', dodao shrvani Vokić.

Jednu od najljepših ljubavnih priča čitava Hrvatska prati već 19 godina. No sve je počelo i puno ranije jer je Vokić rodu propucanog krila pronašao i spasio prije 28 godina i otada se o njoj brine s obzirom da ona više nije mogla s ostalim rodama na jesen letjeti u toplije krajeve.

2002. godine Malena je pronašla rodana svog života, Klepetana, i otada čitava zemlja pozorno prati njegove povratke u Malenino gnijezdo. Zajedno su podigli 66 pilića. Životni vijek roda inače je oko 35 godina, no mnoge stradaju tijekom dugih putovanja.

O ljubavnoj priči dvije rode snimljen je i film 'Starac i roda' te objavljena dječja slikovnica 'Malena i Klepetan'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 01:08