SVE SU SNIMILI

Turisti naišli na golemu zmiju u Dalmaciji: Može narasti do čak 260 cm, a ime je dobila po jednom mitu

Snimku su objavili na svom kanalu posvećenom ovim životinjama, kojeg prati 110 tisuća obožavatelja
 Screenshot YouTube

Dvoje turista, zaljubljenika u prirodu, došli su u našu zemlju snimiti priču o jednoj zmiji. Njihov kanal na YouTubeu prati 110 tisuća ljudi, ljubitelja ovih gmazova. U deset minuta dugom videu iz Dalmacije predstavili su kravosasa, najdužu europsku zmiju.

S obzirom na to da su jako dobro znali sve o njoj uzeli su je u ruke i ispričali mnogo toga zanimljivog o njoj. Životinja nije bila ni najmanje agresivna.

Na kraju videa vidimo kako je spuštaju na zemlju, a ona odgmiže svojim putem. Snimka je na YouTube kanalu LivingZoology, koji ima 110.000 pretplatnika, objavljena 5. kolovoza, a pregledana je više od 20.000 puta.

image

Četveroprugi kravosas

Paolo Galasso/Alamy/Alamy/Profimedia

Kravosas u Hrvatskoj obitava na čitavom obalnom području i nekim otocima. Portal Priroda Hrvatske piše kako je kravosas (Elaphe quatuorlineata), naša najveća zmija. Ime je dobio po krivom mitu da kravama siše mlijeko. Iako velika, to je dobroćudna zmija.

Može narasti do čak 260 centimetara duljine što ga čini našom najduljom zmijom, iako su jedinke najčešće duge oko 150 centimetara. To je velika je i jaka zmija s dobro istaknutom, lagano zašiljenom glavom. Oči su tamne s okruglom zjenicom. Velika je razlika između obojanosti kod mladunaca i kod odraslih jedinki. Mladunci imaju red tamnih mrlja na leđima te red manjih mrlja na bokovima, bez postojanja bočnih linija.

Odrasli su tamnije obojani, svijetlosmeđi ili sivi, nemaju mrlje na leđima, ali posjeduju dva para dugačkih crnih linija na oba boka po čemu su i dobili ime. Također postoje dvije tamne linije na obje strane glave. U prijelaznom razdoblju do odrasle dobi mladunci postepeno gube tamne mrlje i dobivaju bočne pruge. Trbuh je uglavnom žućkast, često pun tamnih mrlja. Uglavnom ima 25 redova ljusaka duž tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:08