SLUČAJNI ULOV?

Tužan prizor: Na Braču pronađena mrtva velika kornjača, o svemu obaviještena i policija

Uzork smrti još uvijek nije poznat, no poznato je kako one najčešće umiru zbog interakcije s ljudima

Nesretna kornjača na plaži

 Čitatelj Otvorenog mora

U uvali Osibova, kod Milne na Braču, pronađena je uginula kornjača. Obilježena je, kažu oni koji su je pronašli, u Grčkoj. Nalaznici su obavijestili i policiju, piše Otvoreno more.

Kornjača ima više desetaka kilograma, a stručnjaci će tek odrediti vrstu i uzrok smrti, ali ako je to posljedica ljudskog nesavjesnog djelovana - ne bismo se uopće iznenadili!

Naime, kornjače najčešće ugibaju zbog interakcije s ljudima. Iako su sve vrste morskih kornjača zaštićene, često se suočavaju sa slučajnim ulovom u ribolovne alate.

Procijenjuje se da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine ulovi preko pet tisuća morskih kornjača.

Mreže stajaćice predstavljaju još veći problem u sjevernom Jadranu, budući da se gotovo sve kornjače koje se uhvate u mrežu utope zbog dugotrajnog ostavljanja mreže u moru. Ribolov parangalom također je veliki uzrok smrtnosti morskih kornjača.

Također, budući da se udice lako progutaju, ako se ne uklone one uzrokuju ozbiljne ozljede probavnog trakta.

Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu i sve vrste su uvrštene na IUCN-ov Crveni popis: kempijeva želva i karetna želva su kritično ugrožene; zelena želva je ugrožena; glavata želva, sedmopruga usminjača i pacifička maslinasta želva su rizične; status očuvanja ravnoleđe želve je nejasan zbog nedostatka podataka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:17